رئیسی: ما معتقدیم امنیت ترکیه و کشورهای منطقه، امنیت ماست و کوچکترین ناامنی در در هر کجای این منطقه ناامنی برای همه منطقه تلقی میشود.
سیاست شرق _ سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، که روز چهارشنبه به ترکیه سفر کرده بود، در نشست خبری مشترک با «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه، در آنکارا پایتخت ترکیه شرکت کرد.
سیدابراهیم در این نشست خبری، گفت: بسیار خرسندم از اینکه امروز در کشور دوست، برادر و همسایه ترکیه، بنده و همکارانم حضور داریم.
وی افزود: نشست عالی همکاریهای اقتصادی دو کشور با حضور رئیسجمهور کشور ترکیه، وزرا و مسئولان این کشور و نیز همکاران من از جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد.
رئیسجمهور ایران گفت: در این جلسه ما نقطه نظرات مشترکی را با رئیسجمهور ترکیه و دولت این کشور داشتیم، ما به دنبال همکاریهای بسیار خوبی که در این سالها با کشور ترکیه داشتیم، هستیم، بنای ما بر ارتقا و توسعه سطح این روابط است، معتقدیم ظرفیت جمهوری اسلامی ایران و ظرفیت کشور همسایه دوست و برادر ما ترکیه، ظرفیت بالایی است.
رئیسی ادامه داد: با این ظرفیتهایی که بین دو کشور وجود دارد، میتواند سطح روابط ما توسعه پیدا کرده و نیز در همه حوزهها ما میتوانیم جهشی داشته باشیم.
وی اظهار کرد: ما نسبت به مسائل اقتصادی و تجاری به دنبال گامهایی که تاکنون برداشتیم، مصمم هستیم که سطح روابط اقتصادی و تجاری را توسعه دهیم و هدفگذاری کردهایم در گام اول، ۳۰ میلیارد دلار را با تلاش همکارانم در جمهوری اسلامی ایران و همه فعالان اقتصادی و تجاری و عزیزانمان در کشور ترکیه، سطح روابط تجاری و اقتصادی ایران توسعه پیدا کند و این کار کاملا انجام شدنی است.
رئیسجمهور ایران اضافه کرد: در حوزه انرژی در جمهوری اسلامی ایران ظرفیت بسیار خوبی امروز وجود دارد و ما تصمیم گرفتهایم که نسبت به توسعه کار در حوزه انرژی، نفت و گاز با کشور ترکیه روابط خود را توسعه دهیم و این امکان کاملاً وجود دارد.
رئیسی خاطرنشان کرد: در حوزه جادههای مواصلاتی و ارتباطی، ما در جلساتی که داشتیم، تصمیم گرفتیم که در این حوزه هم گامهای بیشتری را در جهت توسعه روابط بین دو کشور برداریم.
وی خاطرنشان کرد: نسبت به حوزههای فرهنگی که بسیار اهمیت دارد، با توجه به حوزه تمدنی، تاریخی و پیشینه کهنی که هر دو کشور دارند نیز در واقع در یک حوزه تمدنی واقع شدهایم، ما میتوانیم گامهایی در جهت توسعه فرهنگی که هویت این منطقه و ملت مسلمان در ایران و ترکیه است، برداریم.
رئیسجمهور ایران بیان کرد: موضوع مهم در خصوص تصمیمی که در مبارزه با تروریسم، موادمخدر و جرائم سازمانیافته گرفتیم، در جهت مبارزه با تروریسم، همکاریهای دو کشور بسیار اهمیت دارد. شما اصحاب رسانه و فرهیختگان میدانید که جمهوری اسلامی ایران هیچ تردیدی در جهت مبارزه با تروریسم و امن کردن منطقه از حضور اشرار در خود راه نداده است.
رئیسی با گرامیداشت یاد و خاطره قهرمان مبارزه با تروریسم، شهید بزرگوار حاج قاسم سلیمانی، بیان کرد: جریان داعشی که با اقدام آمرکاییها ایجاد شد، بهگونهای که آنها رسما در مبارزه انتخاباتی و در رسانهها اعلام کردند که داعش را ما تشکیل دادیم، آنچه شما از جنایتهایی که داعش در منطقه مرتکب شده است و امروز هم دارد انفجارها و ترورها را در منطقه برعهده میگیرد، این دستساخته آمریکاییها و از ناحیه رژیم صهیونیستی مورد حمایت قرار میگیرد.
وی ادامه داد: گروههای تروریستی که امروز مورد حمایت کشورهای غربی هستند در ترکیه، عراق، سوریه، افغانستان و نقاط دیگر منطقه در حال جنایت هستند، امروز راهکار برخورد با تروریسم همکاری کشورهای منطقه و اراده جدی آنها برای مقابله با تروریسم است.
رئیسجمهور تصریح کرد: ما معتقدیم امنیت ترکیه و کشورهای منطقه، امنیت ماست و کوچکترین ناامنی در در هر کجای این منطقه ناامنی برای همه منطقه تلقی میشود و لذا مصمم هستیم که با تروریسم مقابله کنیم و معتقدیم میتوانیم با این پدیده دستساخته نظام سلطه برخورد کنیم.
رئیسی با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، عنوان کرد: مسألهای که تمام وجدانهای بیدار در جهان را هوشیار کرده است، به خاک و خون کشیده شدن زنان و کودکان فلسطینی توسط رژیم صهیونیست است، لذا مسأله فلسطین امروز مسأله اول جهان اسلام و شاید جهان بشریت است و همگان نسبت به این ظلمها و جنایتها متأثر هستند.
وی تأکید کرد: بدتر از این جنایات، آن است که این اقدامات مورد حمایت رسمی آمریکا و برخی دیگر از کشورهای اروپایی بوده و در حقیقت آمریکا است که مرتکب جنایات در غزه میشود. تأسفبارتر از این، عدم کارآمدی سازمانهای بینالمللی برای برخورد با جنایات رژیم صهیونیستی است. آنانی که مدعی حفظ حقوق بشر هستند امروز از کارآمدی به حاشیه رفتند و هیچ کارایی ندارند و حتما همکاری ما با ترکیه و سایر کشورها و مردم آزادانه جهان میتواند جنایات رژیم صهیونیستی در غزه را متوقف کند.
رئیسجمهور تأکید کرد: آنچه در جهان امروز ما شاهد آن هستیم، نظم ناعادلانه است که سازمان ملل، شورای امنیت و اتحادیه و سازمانهای دفاع از حقوق انسان هیچ کاری از آنها بر نمیآید و همه آنها از کارایی افتادهاند و لذا حتماً باید دنبال شکلگیری یک نظم عادلانه جهانی بود و حتما همکاری ما با کشور ترکیه و سایر کشورها میتواند تأثیرگزار باشد.
رئیسی عنوان کرد: ما معتقدیم که در این عرصه که این سازمانها هیچ کارایی ندارند، حتماً میتواند محدودسازی ارتباط با رژیم صهیونیستی مؤثر باشد و این را ما تردید نداریم که علیه رژیم صهیونیستی باید اقداماتی شود که برای این رژیم و ظلمهایش بازدارندگی داشته باشد.
وی ادامه داد: قطع شریانهای حیاتی و روابط سیاسی و اقتصادی رژیم صهیونسیتی میتواند در جهت وادار کردن این رژیم بر پایان ظلمها و جنایتهایش بر ملت مظلوم فلسطین مؤثر واقع شود.
رئیسجمهور گفت: ما معتقدیم اقدامات کشورهای مرتبط با رژیم صهیونیستی میتواند در جهت وادار کردن این رژیم به پایان دادن به این همه ظلم و جنایت مؤثر باشد.
رئیسی ادامه داد: ما در مذاکراتی که با رئیسجمهور ترکیه داشتیم هر دو بر حمایت از فلسطین و حمایت از مقاومت اسلامی در فلسطین توافق داریم، هر دو توافق داریم که حقوق فلسطینیان باید به آنها داده شود و آنهایی که ظلم بر فلسطینیان کردند و حق آنها را اشغال کردند، باید محاکمه و نیز باید کشور آنها را رفع اشغال و خسارت این سالها را به فلسطینیان بپردازند.
وی عنوان کرد: هیچ تردیدی نداریم که امروز که بیش از ۱۰۰ روز از جریان غزه میگذرد، پیروز این میدان فلسطین و شکست خورده این میدان رژیم صهیونیستی است، بعد از این هم معتقد هستیم فلسطین قهرمان و مقتدر پیروزی را همراه خود خواهد داشت.
رئیسجمهور اظهار کرد: اعتقاد دارم که همکاری دو کشور میتواند، منافع دو کشور و دو ملت را در برداشته باشد و حتما اجرا شدن این توافقات میتواند به نفع دو کشور و منطقه تمام شود، ما میتوانیم با همکاری با کشور ترکیه بسیاری از مسائل نه فقط دوجانبه بلکه مسائل منطقهای، فرا منطقهای و مسائل بینالمللی را حل کنیم.
رئیسی در پایان گفت: ما معتقدیم که دو کشور بزرگ و مهم در منطقه هستیم و ارتباط خوب بین دو کشور میتواند بسیاری از مسائل منطقهای و جهانی را حل کند.
هیأتهای عالیرتبه ایران و ترکیه روز چهارشنبه (۴ بهمن) اسناد همکاری دوجانبه را به امضا رساندند.
در این نشست ۱۰ سند همکاری در حوزههای ریلی، تبادل انرژی، راهاندازی مناطق آزاد تجاری مشترک و همچنین در حوزه فرهنگی و ارتباطات به امضا رسید.
رئیسجمهور برای انجام یک سفر رسمی ظهر روز چهارشنبه به وقت محلی با استقبال «عثمان آشکینبک» رئیس کمیسیون مشترک و وزیر ورزش و جوانان ترکیه وارد آنکارا پایتخت این کشور شد.
موضع ترکیه و ایران در موضوع فلسطین مشترک است
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه نیز در این نشست با ابراز خرسندی از برگزاری دیدارهای پربار امروز خود و مقامات دولتش با رئیس جمهور و مقامات دولت ایران گفت: در ابتدا خدمت رهبر و مردم ایران عرض سلام دارم و امیدوارم این نشستها و رایزنیها برای دو کشور مایه برکت باشد.
رئیس جمهور ترکیه با تسلیت شهادت حادثه تروریستی کرمان به دولت و ملت ایران افزود: گفتگوهای مفصلی برای توسعه تبادلات تجاری داشتیم و توافق کردیم که همه تلاش خود را برای رساندن حجم مبادلات به عدد ۳۰ میلیارد دلار به کار بگیریم.
اردوغان به توافق دو کشور برای رونقبخشی به تجارت در مناطق مرزی دو کشور اشاره کرد و اظهار داشت: دو کشور همچنین گفتگوهای خوبی در زمینه تقویت همکاری در زمینه کریدورها و مسیرهای ریلی و جادهای و تبادل باثبات انرژی به ویژه گاز داشتند.
وی مقابله موثر با تروریسم و قاچاق را نیازمند همکاری جدی دو کشور دانست و با اشاره به توافقات صورت گرفته برای تقویت تعاملات فیمابین در زمینه همکاریهای دانشگاهی، بر تمهید زیرساختهای لازم برای عملیاتی شدن این توافقات تاکید کرد.
اردوغان در ادامه به گفتگوهای صورت گرفته میان مقامات دو کشور درباره رخدادهای غزه اشاره کرد و گفت: ظلم و جنایات گسترده اسرائیل نسبت به فلسطینیها استانداردهای دوگانه سازمانهای جهانی را به نمایش گذاشت.
وی با بیان اینکه ترکیه خواهان همکاری بیشتر در موضوع سوریه در چارچوب گفتگوهای آستانه است، افزود: در مورد عراق نیز ترکیه معتقد به ضرورت مقابله موثر، جدی و قاطع با تروریسم است.
رئیس جمهور ترکیه ضرورت همکاری کشورهای منطقه درباره تحولات افغانستان را نیز مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت: از بهبود و ارتقای سطح همکاریها و مناسبات ایران و آذربایجان استقبال میکنیم.
در این نشست همچنین توافقاتی میان اعضای هیاتهای عالیرتبه ایران و ترکیه درباره موضوعات متعدد اقتصادی و روابط تجاری انجام شد که اهم محورهای آن عبارتند از:
– افزایش سرمایهگذاری شرکتهای ترکیهای در ایران
– افزایش صادرات محصولات کشاورزی به ترکیه و رفع برخی موانع موجود
– توسعه همکاریهای حمل و نقل جادهای میان طرفین
– افزایش همکاریهای بانکی
– انعقاد قراردادهای تجاری بین مناطق آزاد دو کشور
– افزایش صادرات و سوآپ گاز بین ایران و ترکمنستان و ترکیه
– خرید و فروش برق بین دو کشور و افزایش ۲۰۰ میلیون دلاری سرمایهگذاری ترکیه در خطوط انتقال برق فیمابین (خوی-وان)
– همکاری در حوزه ساخت فیلم، سریال، مشارکت متقابل در برگزاری نمایشگاه کتاب و عرصه گردشگری
رئیسی صبح چهارشنبه برای حضور در نشست شورای عالی همکاریهای ایران و ترکیه در صدر هیأتی اقتصادی – سیاسی عازم آنکارا شد و مورد استقبال رسمی اردوغان رئیس جمهور ترکیه قرار گرفت.
وی سپس ملاقاتی خصوصی با اردوغان داشت و سپس هشتمین نشست شورایعالی همکاریهای ایران و ترکیه به ریاست دو رئیس جمهور برگزار شد.
پس از آن روسای جمهور در نشست مطبوعاتی نتایج رایزنیهای خود را با حضور رسانهها تشریح خواهند کرد.
همچنین در جریان این سفر دو رئیس جمهور در نشست مشترک تجار و فعالان اقتصادی ایران و ترکیه حضور خواهند یافت و رئیسجمهور با ایرانیان مقیم این کشور نیز دیدار میکند.
براساس این گزارش، هفتمین نشست شورایعالی همکاریهای اقتصادی ایران و ترکیه سهشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۱ در جریان سفر رسمی رئیس جمهور ترکیه به تهران برگزار شد که دو طرف در این نشست بر توسعه مناسبات و ارتقای روابط در حوزههای اقتصادی، زیرساختی، امنیتی، سیاسی، فرهنگی و ورزشی توافق کردند.
پایان پیام/