زنان نیمهی اثرگذار تاریخ بشریتند و ایجاد فرصتهای برابر برای دسترسی همگانی به آموزش با کیفیت، نه تنها موجب رشد و بالندگی آنان در زندگی فردیشان میشود بلکه توسعهیافتگی جوامع و ارتقای امید جمعی در همهی ابعاد حیات اجتماعی انسان را نیز به همراه خواهد داشت.
سیاست شرق _ هرچند مشاركت زنان در آموزش عالی در سالهای اخير افزايش چشمگيری داشته، اما همچنان در جهان، در حوزههای رياضی، علوم طبيعی، فنآوری و دادهپردازی حضور كمتری نسبت به مردان دارند.
مجمع عمومی سازمان ملل، در ۲۰ دسامبر ۲۰۱۳، قطعنامهای به منظور تأكيد بر برخورداری كامل زنان و دختران، از فرصتها و مشاركت در فنآوری و نوآوری و دستيابی به برابری جنسيتی و توانمندسازی علمی به تصويب رساند.
تا زمینه های لازم توسط دولت ها، برای نيمی از مردم جهان، برای فعالیت های علمی فراهم شود.
اگرچه ۳۳ درصد كل پژوهشگران را زنان تشكيل میدهند، تنها ۱۲ درصد اعضای آكادمیهای ملی علوم و يک پنجم كارشناسان هوش مصنوعی زن هستند.
با وجود كمبود نيروی متخصص در بيشتر حوزههای فنآوری كه پيش برنده انقلاب صنعتی چهارم به شمار میرود، زنان هنوز تنها ۲۸ درصد فارغ التحصيلان رشتههای مهندسی و ۴۰ درصد فارغ التحصيلان علوم رايانه و اطلاعات را تشكيل میدهند.
پژوهشگران زن عموما مسيرهای شغلی كوتاهتر و با دستمزد پايينتری دارند. آثار آنان در مجلات علمی معتبر كمتر منتشر میشود و در زمينه ارتقای شغلی نيز اغلب ناديده گرفته میشوند.
در بسياری از كشورها زنان توانستهاند در علوم زيستی به برابری عددی برسند و حتا در مواردی از مردان پيشی گيرند. اما در حوزه های فنآوری ديجيتال، علوم رايانه، فيزيک، رياضيات و مهندسی همچنان در اقليت هستند. تنها حدود ۳ درصد جايزههای نوبل در رشته های علوم طبيعی به زنان اعطا شده است.
زنان شاغل در رشتههای علوم تجربی و طبيعی غالبا حقوق كمتری نسبت به همتايان مرد دارند و از فرصتهای محدودتری برای ارتقای شغلی برخوردارند.
با این حال، در ايران بيش از نيمی از دانشآموختگان و دانشجويان را زنان و دختران تشکیل می دهند، و درصد اشتغال تا نیز رو به آرزوی است.
باید توجه داشت، روز روشنگری درباره مشاركت زنان در علوم، گام كوچكی در راه چيرگی بر شكاف جنسيتی است.
فاطمه فرجادیان، شیمیدان موفق شیرازی است که جز افراد ۲ درصد دانشمند برتر جهان شناخته و معرفی شده است.
از افتخارات و جوایز مریم میرزاخانی باید به موارد زیر اشاره کنیم:
پردیس ثابتی، در ۲۰۰۷، توسط CNN، به عنوان یکی از هشت نابغه ای نام برد که زندگی بشر را متحول می سازند. او همچنین به عنوان یکی از ۱۰۰ زن نابغه جهان انتخاب شده و از بنیاد گیتس نیز ۲ میلیون دلار کمک هزینه تحقیقاتی دریافت کرده است.
در کارنامه انوشه انصاری، افتخارات و جوایزی نظیر کارآفرین برتر، تاجر موفق، جایزه نوآور سیمونز و جایزه ملی پیشگامان فضای ایالات متحده دیده می شود. او مدت کوتاه سفر خود به فضا را هم به پژوهش در مورد علل کمخونی و تأثیر تشعشعات فضایی بر روی فضانوردان ساکن در ایستگاه بینالمللی فضایی اختصاص داد.
فاطمه مقیمی، اولین پرزیدنت سازمان جهانی تبلیغات IAA در ایران، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی و صنعت و معدن تهران است. او دارای مدرک لیسانس مدیریت بازرگانی و راه و ساختمان، فوق لیسانس مدیریت بازرگانی گرایش تحول، دکترای (DBA) مارکتینگ و دکتری تخصصی کارآفرینی بینالملل است.
یاسمن مویدی همچنین علاوه بر دریافت چندین لوح افتخار، در سال ۲۰۱۲ نشان لیاقت دولت فرانسه را از دستان رئیس جمهور وقت این کشور دریافت کرد.
یاسمین مویدی تا کنون برای ۵ هزار دانشجو و هنرجو کارآفرینی و درآمدزایی کرده است.، ابداء او ۷ بخش شامل بخشهایی چون ورزش، تئاتر و نمایش، بازی، خدمات و تولیدات و انجام کارهای مددکاری است.
دکتر سهیلا سامی با وجود اینکه جراح جوانی است، تاکنون بیش از ۸۰۰عمل جراحی مغز و اعصاب را به تنهایی با موفقیت انجام داده و در ۳ هزارو ۵۰۰ جراحی نیز به عنوان دستیار و جراح حضور داشته است.
عمل تومورهای مغزی، ستون فقرات، شکستگی مهرههای ستون فقرات و تنگی کانال نخاعی از جمله عملهای جراحی است که توسط این جراح نخبه جوان ایرانی انجام میشود.
طاهره كاغذ چی و زهرا امام جمعه، دو دانشمند ایرانی هستند كه در سال ۱۳۹۷، از طرف فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی نام آنها برای معرفی به عنوان برجسته ترین زنان آسیا در علوم و مهندسی به انجمن آكادمی های علوم و مجامع علمی آسیا اعلام شده است.
انتخاب برترین های آسیا با بررسی نامزدهای معرفی شده از سوی ۳۰ آكادمی در منطقه آسیا و اقیانوسیه صورت گرفته است.
كاغذچی، عضو گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم و استاد مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیركبیر است و همچنین امام جمعه، استاد علوم و مهندسی صنایع غذایی پردیس كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران است.
علاوه بر دو دانشمند ایرانی معرفی شده از سوی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، یك دانشمند زن ایرانی تبار دیگر به نام مهشید فیروزی نیز از طریق آكادمی علوم استرالیا به عنوان یكی از دو دانشمند زن برجسته این استرالیا معرفی شده است كه نام و شرح حال زندگی وی نیز در این كتاب به چاپ رسیده است.
فیروزی دارای مدرك لیسانس و فوق لیسانس مهندسی شیمی از دانشگاه علم و صنعت ایران و دكتری مهندسی شیمی از دانشگاه كوینزلند استرالیا است.
یازدهم فوریه برابر با «روز جهانی زنان و دختران در علم» را گرامی میداریم و این روز را فرصتی میشماریم برای تاکید بر این مهم که، زنان نیمهی اثرگذار تاریخ بشریتند و ایجاد فرصتهای برابر برای دسترسی همگانی به آموزش با کیفیت، نه تنها موجب رشد و بالندگی آنان در زندگی فردیشان میشود بلکه توسعهیافتگی جوامع و ارتقای امید جمعی در همهی ابعاد حیات اجتماعی انسان را نیز به همراه خواهد داشت.
انتهای پیام