تاریخ انتشار: ۱۴۰۳-۱۱-۰۵ - 8:11 ق.ظ
موضوع:‌ سیاسی
شماره:‌ 103072

دادستان دیوان بین‌المللی دادگستری، خواهان صدور حکم بازداشت برای رهبران طالبان شد

دادستان کل دیوان بین‌المللی در لاهه خواهان دستگیری رهبران طالبان در افغانستان و کشاندن مسئولان حکومت طالبان به دادگاه است. 

سیاست شرق _ به گفته کریم احمدخان، دادستان کل دیوان بین‌المللی لاهه، سرکوب و مجازات زنان و دختران در افغانستان را “منحصر به فرد” خواند و خواهان آن شد تا، سران طالبان در دادگاه بین‌المللی، پاسخگوی اعمال خود باشند.

به نقل از اسوشیتدپرس،پنج‌شنبه اعلام شد که احمد خان، از قضات عالی این دادگاه خواست، برای دو مقام ارشد طالبان افغانستان به دلیل سرکوب زنان، حکم بازداشت صادر کنند .

کریم خان در بیانیه‌ای گفت که از قضات خواسته است تا حکم‌هایی را برای هیبت‌الله آخون‌زاده، رهبر عالی گروه و عبدالحکیم حقانی، رئیس دادگاه عالی افغانستان، تأیید کنند؛ او این دو مقام طالبان را به جنایت علیه بشریت، به دلیل اعمال سرکوب به خاطر جنسیت متهم کرد.

کریم خان، دادستان دیوان بین‌المللی اعلام کرده که، “ظن موجه” وجود دارد که رهبر طالبان، هبت‌الله آخوندزاده و رئیس قوه قضائیه، عبدالحکیم حقانی “به دلیل جنایت علیه بشریت و به دلیل اعمال سرکوب به خاطر جنسیت” مسئولیت دارند.

“سرکوب منحصر به فرد و بی‌رحمانه” حکومت طالبان در افغانستان، تنها علیه دختران و زنان نبوده است، بلکه علیه همه کسانی بوده است که با تلقیات ایدئولوژیک طالبان در زمینه هویت جنسی مخالف بوده و این مخالفت خود را به زبان آورده‌ اند.

گروه های حقوق بشر از اقدام دادگاه کیفری بین المللی علیه رهبری طالبان استقبال کردند.

کریم خان همچنین گفت “تدابیر ما روشن می‌کند که وضعیت زنان و دختران در افغانستان غیرقابل تحمل است.” خان همچنین از اتخاذ اقدامات بیشتر علیه دیگر مسئولان طالبان خبر داد.

حال قضات دیوان بین‌المللی در لاهه باید بررسی کنند که آیا بر اساس درخواست خان، احکام بازداشت علیه رهبران طالبان، می‌تواند صادر شود یا نه؛ این  تصمیم‌گیری می‌تواند هفته‌ها یا ماه‌ها طول بکشد.

در صورت صدور احکام بازداشت، ۱۲۵ کشور عضو دیوان، موظفند که اگر یکی از این افراد به کشورشان سفر کند، او را بازداشت کرده و تحویل دیوان بین‌المللی بدهند.
 تحقیقات کیفری دیوان بین‌المللی از ۱۵ اوت ۲۰۲۱ تا به امروز در افغانستان ادامه داشته است. اما تحقیقات اولیه از سال ۲۰۰۷ در افغانستان آغاز شده بود. بر این اساس، این پرونده یکی از “گسترده‌ترین و طولانی‌ترین” تحقیقات دیوان به شمار می‌رود.

گروه طالبان توانست در اوت ۲۰۲۱ دوباره قدرت را در افغانستان تصاحب کند؛ آنها ابتدا اعلام کرده بودند که قصد دارند به شیوه‌ای آزادتر از دوره پیشین خود، حکومت کنند، اما خیلی زود حقوق زنان و دختران را به شدت محدود کردند. زنان و دختران عمدتاً از فضای عمومی در افغانستان حذف شده‌اند، بطوری که، حضور در مدارس متوسطه برای دختران ممنوع و فرصت‌های شغلی به طور وسیعی برای زنان محدود شده است. 

کریم احمد خان، دادستان ارشد دیوان کیفری بین المللی، پیش از این و در جریان جنگ در غزه، احکام بازداشت « بنیامین نتانیاهو؛ نخست وزیر اسرائیل و یوآو گالانت؛ وزیر دفاع این رژیم» و همچنین «اسماعیل هنیه؛ محمد ضیف؛ یحیی سنوار» را صادر کرده بود.

 انتهای پیام

language »