... امروز: پنجشنبه - ۲۵ بهمن - ۱۴۰۳
اجتماعی ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ - 9:40 ق.ظ زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
کپی شد!
0

وزارت نیرو: کمبود سوخت نیروگاهی، عامل اصلی قطعی برق!

با توجه به ناکافی بودن تامین سوخت و کاهش ذخیره مخازن سوخت مایع ، تعدادی از نیروگاه‌های کشور، علی‌رغم آمادگی کامل به علت نداشتن سوخت از مدار خارج شده‌اند.

سیاست شرق _ قطعی مکرر برق در کشور، به مسئله ای برای زندگی مردم، خدمات عمومی و شبکه تولید کشور تبدیل شده است. در این بین، وزارت نیرو در واکنش به انتشار مطالبی از سوی وزارت نفت درخصوص خاموشی‌های اخیر، توضیحاتی را منتشر و اعلام کرد که کاهش تامین سوخت نیروگاهها از سوی وزارت نفت، عامل کاهش تولید برق و درنتیجه، قطعی برق شده است،بطور مثال، روز سه شنبه، ۲۳ بهمن ماه ،فقط «۶۷ میلیون مترمکعب گاز» تحویل نیروگاه‌ها شد که در مقایسه با روز مشابه سال گذشته، که «۱۸۷ میلیون متر‌مکعب» بوده، ۶۴درصد کاهش داشته است.

در همین رابطه و به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو(پاون)، پیرو درج مطلب غیرمسئولانه درباره «عدم مدیریت سوخت نیروگاه‌ها» در سایت اطلاع رسانی وزارت نفت (شانا)، وزارت نیرو ضمن تاکید بر حفظ وفاق و هم افزایی در بدنه دولت و پرهیز از تشتت و اتهام افکنی بر سایر بخش‌ها، خصوصا همکاران محترم و زحمتکش وزارت نفت و نیرو، موارد ذیل جهت آگاهی افکار عمومی، به اطلاع رسانده می‌شود:

از سالیان گذشته با افزایش برودت هوا و بالا رفتن مصرف گاز در فصل زمستان، محدودیت‌هایی برای تامین برق و گاز  در بخش های خانگی و تجاری به وجود می‌آمد و امسال نیز با شروع فصل سرما و افزایش بی‌سابقه مصرف گاز خانگی که طی گزارش شانا در دی ماه و بهمن ماه سال جاری در برخی از روزها به رکورد « ۶۸۱ میلیون مترمکعب» در روز رسید، ناچارا جهت تامین گاز کافی و بدون وقفه برای مشترکان خانگی و حفظ پایداری شبکه گاز کشور، گاز کمتری به نیروگاه‌ها به خصوص در نیمه شمالی کشور تحویل شد.
به عنوان مثال و فقط در جهت پاسخگویی به مورد اشاره شده در خبرگزاری شانا ، در روز سه شنبه (۲۳ بهمن ماه)،به میزان «۶۷ میلیون مترمکعب» گاز تحویل نیروگاه‌ها شد، که در مقایسه با روز مشابه سال گذشته که «۱۸۷ میلیون متر‌مکعب» در روز، ۶۴ درصد کاهش داشته است. گرچه زحمات و تلاش های همکاران شرکت گاز در تامین گاز مصارف مختلف کشور شایسته قدردانی و سپاس است، اما بدیهی است که تامین برق پایدار به تامین به موقع و به اندازه گاز برای نیروگاه‌ها وابسته است.
در ادامه با عنایت به اینکه در گزارش فوق الذکر وزارت نیرو و همکاران تلاشگر این وزارتخانه متهم به  سوء مدیریت در سبد سوخت شده بودند، به اطلاع می‌رساند در دوماهه دی و بهمن امسال «۸۳۲ میلیون مترمکعب» نسبت به سال گذشته گاز کمتری به نیروگاه‌ها تحویل شده است، این در حالی است که تامین سبد سوخت نیروگاه‌ها توسط وزارت نفت انجام می‌گیرد و لذا برای  جبران کمبود گاز مورد نیاز، ناچارا مازوت و گازوئیل بیشتری در نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته مصرف شده است که با توجه به ناکافی بودن تامین سوخت و کاهش ذخیره مخازن سوخت مایع ، تعدادی از نیروگاه‌های کشور، علی‌رغم آمادگی کامل به علت نداشتن سوخت از مدار خارج شده‌اند.
بر این اساس انتظار می‌رود در شرایطی که همکاران خط مقدم وزارت نفت و وزارت نیرو در تامین برق ، گاز و سوخت مایع با تلاش‌ می‌کنند تا انرژی لازم را برای مصارف خانگی و نیروگاه ها و صنایع کشور تامین کنند، روابط عمومی ها نیز وظیفه دارند با انتشار مطالب و بیاینه‌های امید آفرین از بروز اختلافات پرهیز نماید.
امید است که با همدلی و دلسوزی که در بین هر دو وزارتخانه وجود دارد، همچون گذشته بتوانیم از مسیر سخت چند روز آینده نیز گذر کرده و خادمین خوب و متحدی برای مردم ایران اسلامی باشیم.

«نبود سوخت»، عامل خروج حدود هشت هزار و ۵۰۰ مگاوات از ظرفیت نیروگاه‌ها

در همین رابطه و به گزارش سیاست شرق، سرپرست معاونت راهبری تولید شرکت برق حرارتی، پیش از این، با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون بالغ بر پنج میلیارد مترمکعب گاز کمتری در اختیار نیروگاه‌های حرارتی قرار گرفته است، گفت: نبود سوخت موجب خروج ٨٥٠٠ مگاوات ظرفیت نیروگاهی از مدار تولید شده است.

ناصر اسکندری با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون برق تولیدی نیروگاه‌های حرارتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲.۲ درصد افزایش یافته است، افزود: این میزان افزایش تولید در حالی است که سوخت معادل مصرفی از سوی نیروگاه‌ها برای تحقق این رقم تنها ۱.۲ درصد بیشتر از سال گذشته بوده است.

اسکندری تاکید کرد: این مهم حاکی از آن است که راندمان نیروگاه‌های کشور نسبت به سال گذشته ارتقا یافته و مجموعه وزات نیرو به سمت افزایش راندمان، استفاده از نیروگاه‌های راندمان بالا و توسعه بخش بخار نیروگاه‌های کشور در حال حرکت است تا از طریق استفاده سوخت کمتر بتواند برق بیشتری تولید کند.

وی خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه بار مصرفی در زمستان کمتر از فصل تابستان است و ظرفیت زیادی از نیروگاه‌ها آزاد هستند، این واحدها مشکلی در تامین برق مطمئن و پایدار مشترکان ندارند، اما به دلیل «نبود سوخت» حدود هشت هزار و ۵۰۰ مگاوات از ظرفیت نیروگاه‌ها از مدار تولید خارج شده‌اند.

به گفته این مقام مسئول، مجموعه پالایش و پخش کشور تلاش کردند بخشی از این کمبود را با تحویل سوخت مایع جبران ‌کنند ولی مخازن نیروگاهی کامل پر نشده است.

گاز و گازوئیل نداریم

در همین خصوص نیز،در آبان ماه، مرکز پژوهش‌های مجلس باز هم گزارشی از دلایل قطع برق منتشر کرد و عنوان کرد که گاز و گازوئیل نداریم. در این گزارش آمده: «لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در وضعیتی توسط دولت تدوین می‌شود که کشور با ناترازی‌های رو به گسترش در تمامی حامل‌های انرژی از جمله گاز طبیعی، برق و بنزین روبه‌رو است. در سال ۱۴۰۱ میزان ناترازی گاز طبیعی در اوج مصرف به ۳۱۵ میلیون مترمکعب در روز رسید و اگرچه به‌واسطه افزایش دما در سال ۱۴۰۲ این عدد به حدود ۲۸۰ میلیون مترمکعب در روز کاهش یافت، اما همچنان چالش ناترازی گاز طبیعی در کل سال به‌ویژه ماه‌های سرد وجود دارد.

از سوی دیگر مصرف سوخت مایع در نیروگاه‌های حرارتی افزایش یافته و درحال‌حاضر ذخایر گازوئیل و نفت‌کوره نیروگاه‌ها در ۶ ماهه اول ۱۴۰۳ نسبت به‌مدت مشابه سال قبل کاهش پیدا کرده و افزایش ناترازی گاز و عدم امکان تأمین سوخت مایع جایگزین، چالش‌هایی را برای تأمین برق در زمستان به وجود آورده‌است.»

تولید برق

عمده تولید برق کشور، توسط نیروگاههای بخاری تولید می شود، که سوخت اصلی بویلرهای تامین بخار توربین این نیروگاهها، گاز است، با این حال، در فصل سرما و با افزایش مصارف خانگی در مناطق سردسیر کشور، سوخت این نیروگاهها به گازوئیل یا مازوت تغییر می کند، تا نیروگاه در مدار و همچنان به تولید برق ادامه دهد. نیروگاههای تولید برق، ۲۴ ساعته و در چند شیفت کاری، می بایست در مدار تولید باشند، تا تولید برق نیز ادامه داشته باشد، با این وجود، با کاهش و یا قطع سوخت نیروگاه(گاز، گازوئیل، مازوت)، این نیروگاهها مجبور به کاهش تولید برق و یا از مدار خارج خواهند شد، مسئله ای که، در صورت جایگزین نشدن تولید نیروگاههای دیگر به هر دلیلی، موجب قطعی برق در مناطقی از کشور می گردد.

انتهای پیام

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

language »