... امروز: یکشنبه - ۰۷ بهمن - ۱۴۰۳
تحلیلگران ۰۵ بهمن ۱۴۰۳ - 9:27 ب.ظ زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
کپی شد!
0

تحلیل فاکس نیوز و پولیتیکو، از سیاست احتمالی ترامپ در قبال ایران

اگر انتصابات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، نشانگر چیزی باشد، ممکن است او در قبال ایران با لحنی دیپلماتیک‌تر ظاهر شود تا تهاجمی. ترامپ مایکل دیمینو را به عنوان معاون دستیار وزیر دفاع در حوزه خاورمیانه منصوب کرده است. او یک کارشناس سیاست خارجی است که گفته خاورمیانه دیگر برای منافع ایالات متحده اهمیت چندانی ندارد.

سیاست شرق _ مورگان فیلیپس در فاکس نیوز نوشت: اگر انتصابات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، نشانگر چیزی باشد، ممکن است او در قبال ایران با لحنی دیپلماتیک‌تر ظاهر شود تا تهاجمی‌.

ترامپ پنجشنبه شب گفت بود که ممکن است پذیرای یک توافق هسته‌ای با ایران باشد.

وقتی از او پرسیدند که آیا از حمله اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران حمایت خواهد کرد یا نه، ترامپ به خبرنگاران گفت: «خواهیم دید. من قصد دارم در روزهای آینده با افراد مختلف ملاقات کنم. خواهیم دید، اما امیدواریم این موضوع بدون نیاز به نگرانی درمورد آن، حل شود.»

او افزود: «امیدوارم تهران توافق کند. منظورم این است که اگر توافق نکند، به نظر می‌رسد که اشکالی هم ندارد.»

در ماه نوامبر، رسانه‌ها گزارش دادند که برایان هوک، نماینده ویژه ترامپ درامور ایران در دوره اول، مسئول تیم انتقالی در وزارت امور خارجه را بر عهده دارد. اما او اندکی پس از آن در دسامبر از تیم انتقالی برکنار شد، منابع این خبر را در گفتگو با فاکس نیوز تأیید کردند.

این هفته، ترامپ هوک را یک گام دیگر به عقب راند و در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که او از سمتش در یک اندیشکده دولتی ایالات متحده برکنار خواهد شد.

ترامپ در شبکه اجتماعی خود که «تروث» نام دارد، نوشت: «برایان هوک از مرکز ویلسون… شما اخراجی!»

بعلاوه، ترامپ تیم‌های امنیتی تحت حمایت دولت که برای مایک پمپئو، وزیر امور خارجه سابق، در نظر گرفته شده بود را نیز حذف کرد، یک منبع نیز این خبر را در گفتگو با فاکس نیوز تأیید کرد.

جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق ترامپ، نیز به سی‌ان‌ان گفت تیم حفاظتی او نیز حذف شده است،.

ترامپ گفت: «شما نمی‌توانید برای تمام عمر [حفاظت] داشته باشید. آیا می‌خواهید تعداد زیادی از افراد برای همیشه از افراد محافظت کنند؟»

طبق گزارش فایننشال تایمز، ترامپ به تازگی استیون ویتکاف، فرستاده خود در خاورمیانه، را مأمور رسیدگی به نگرانی‌های ایالات متحده در مورد ایران کرده است.

همین حال، رئیس‌جمهور، مایکل دیمینو را به عنوان معاون دستیار وزیر دفاع در حوزه خاورمیانه منصوب کرده است. او یک کارشناس سیاست خارجی است که گفته خاورمیانه دیگر برای منافع ایالات متحده اهمیت چندانی ندارد.

دیمینو همسو با البرج کلبی، معاون سیاست‌گذاری وزارت دفاع، است که برای تمرکز منابع نظامی ایالات متحده بر مقابله با چین و اختصاص منابع کمتری به سایر مناطق استدلال کرده است.

دیمینو، که پیش‌تر کارشناس یک اندیشکده به نام «دیفنس پرایوریتیز» بود، به شدت از خروج ایالات متحده از خاورمیانه حمایت کرده است.

او در یک پنل در فوریه گذشته گفت: «سوال اصلی این است: آیا خاورمیانه هنوز مهم است؟ پاسخ این است: نه خیلی، نه واقعاً برای منافع ایالات متحده.»

افزود: «ما واقعاً برای مقابله با ایران در آنجا هستیم و این واقعاً به درخواست اسرائیلی‌ها و سعودی‌ها است.»

وی در مقاله‌ای در سال ۲۰۲۳ نوشت: «قدرت ایران بزرگ‌نمایی شده است. اقتصاد آن عملکرد ضعیفی دارد. تهران سرمایه مالی یا قدرت سخت‌افزاری برای تسلط بر خاورمیانه یا تهدید مستقیم منافع اصلی ایالات متحده را ندارد.»

دیمینو همچنین استدلال کرده است که ایالات متحده نیازی ندارد منابع خود را برای یک کمپین تهاجمی علیه حوثی‌ها متمرکز کند.

او در یک مقاله در سال ۲۰۲۳ نوشت: «به طور خلاصه، هیچ منافع ملی حیاتی ایالات متحده در یمن در خطر نیست و تقریباً چیزی برای ایالات متحده در دریای سرخ به لحاظ اقتصادی در خطر نیست.»

در عوض، او استدلال کرد که تلاش برای افزایش کمک‌ها به غزه، استدلال حوثی‌ها برای حملات خود در دریای سرخ را از بین خواهد برد.

او افزود: «کار برای افزایش کمک به غزه نه تنها به کاهش بحران انسانی در آنجا کمک می‌کند، بلکه استدلال حوثی‌ها برای حملات در دریای سرخ را از بین می‌برد و به این گروه یک راه‌حل برای کاهش تنش ارائه می‌دهد که از مشارکت نامحدود ایالات متحده در یک جنگ منطقه‌ای گسترده‌تر جلوگیری می‌کند.»

دیگر افراد در حلقه سیاست خارجی ترامپ در گذشته لحن تندتری نسبت به ایران داشته‌اند، از جمله مارکو روبیو وزیر امور خارجه، والتز مشاور امنیت ملی و مایک هاکبی سفیر جدید آمریکا در اسرائیل.

روبیو قبلاً گفته است که برای بازگرداندن تحریم‌های آنی که در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ به تعلیق درآمده بودند، تلاش خواهد کرد.

انتصاب دیمینو – همراه با دیگر انتصابات اخیر – باعث نگرانی مخالفان برجسته ایران شده است.

از سویی دیگر، پولیتیکو نوشت: متحدان دونالد ترامپ می گویند که، در حال حاضر با چشم انداز ژئوپلیتیکی کاملاً متفاوت در خاورمیانه روبرو خواهد شد.

بر اساس مصاحبه با چهار مقام سابق ترامپ و اعضای کمپین انتخاباتی، نامی که رویکرد تندرو ترامپ در قبال ایران را در اولین دوره ریاست جمهوری اش تعریف می کند، پیش نمایشی کاملاً ساده از آنچه برای رقبای آمریکا در تهران با روی کار آمدن دوباره رئیس جمهور سابق پیش خواهد آمد، ارائه می دهد.

یکی از مقامات سابق ترامپ گفت: «تقویت حلقه‌های اقتصادی در اطراف ایران یکی از اولویت‌های سیاست خارجی برای شروع پاکسازی آشفتگی خاورمیانه‌ای بایدن خواهد بود.» به این فرد، مانند دیگران، ناشناس ماند تا در مورد مسائل انتقال داخلی بحث کند.

تیم انتقال ترامپ کارت‌های خود را بسته نگه می‌دارد و می گویند که ترامپ «اقدامات لازم» را برای «رهبری کشورمان» و «بازگرداندن صلح از طریق قدرت» انجام خواهد داد.

اما این چهار مقام سابق، دیدگاه های اولیه را در مورد اینکه سیاست ترامپ در خاورمیانه احتمالاً در پس زمینه یک فاجعه انسانی در غزه و تشدید جنگ بین اسرائیل و گروه‌های شبه‌نظامی همسو با ایران چه خواهد بود، به اشتراک گذاشتند.

مقامات سابق گفتند که تیم انتقالی ترامپ از هم اکنون در حال گفتگو در مورد طرح هایی برای راه اندازی موج جدیدی از تحریم های شدید اقتصادی علیه ایران و تلاش برای قطع صادرات نفت این کشور و در عین حال تقویت حمایت از اسرائیل است. آنها گفتند که ترامپ به اصطلاح استراتژی فشار حداکثری خود را اصلاح خواهد کرد، یعنی تلاش برای منزوی کردن ایران، افزایش فشار اقتصادی و حفظ تهدید معتبر نیروی نظامی به عنوان یک عامل بازدارنده.

اما دیگران دیدگاهی متفاوت دارند و می گویند، خاورمیانه در سال ۲۰۲۴ به شدت با آنچه ترامپ در زمان خروج از قدرت در سال ۲۰۲۱ می دانست متفاوت است – و این متغیرها را با بررسی اینکه آیا استراتژی های مشابه این بار برای تضعیف ایران کار می کند یا خیر، تغییر می دهد.

یکی دیگر از مقامات سابق ترامپ در خاورمیانه گفت: “فشار حداکثر ۲.۰، به این معنی نیست که همه چیز از جایی که در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۰ متوقف شد ادامه خواهد یافت. منطقه و جهان بسیار متفاوت به نظر می رسند.”

از یک جهت، تهران قبلاً توسط حملات اسرائیل به حماس و حزب‌الله،تضعیف شده است. از سوی دیگر، لشکرکشی اسرائیل به دلیل فاجعه انسانی در غزه و آسیب‌هایی که کمپین اسرائیل در لبنان به زیرساخت‌های غیرنظامی در این کشور وارد کرده است، محکومیت و واکنش جهانی علیه اسرائیل و ایالات متحده را برانگیخته است.

ترامپ باید پیامدهای هر دو طرف این موضوع را با کاهش هزینه دیپلماتیک و ژئوپلیتیک ایالات متحده در اختیار داشته باشد.

در همین حال، تهران در حال تعمیق همکاری های خود با روسیه است و پیچیدگی بسیار جدیدی به اندازه اوکراین به سیاست ترامپ در قبال ایران اضافه می کند. همچنین خطر تشدید تنش بیشتر بین اسرائیل و ایران وجود دارد، که می تواند ارتش آمریکا را به این ترکیب بکشاند. بایدن اسرائیل را تحت فشار قرار داد تا در حملات هوایی تلافی جویانه خود در ماه گذشته، سایت های هسته ای ایران را هدف قرار ندهد تا از تشدید حملات تلافی جویانه بین دو قدرت رقیب جلوگیری کند – حتی در شرایطی که حدود ۷۰۰ تحریم علیه ایران برای حفظ فشار اقتصادی بر این کشور اعمال کرد.

انتهای پبام

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

language »