اسناد منتشر شده، به یک توافق دوجانبه محرمانه بین ریچارد نیکسون، رئیس جمهور سابق ایالات متحده و گلدا مایر، نخست وزیر اسرائیل در سال 1969، اشاره می کند که در آن کاخ سفید به وضعیت سلاح های هسته ای اعلام نشده اسرائیل " رضایت" داده است.
سیاست شرق _ مجموعهای از اسناد دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰،که برای اولین بار منتشر شده است، نشان میدهد که کاخ سفید، میدانست که اسرائیل در حال تولید سلاحهای هستهای در رآکتور هستهای دیمونا است.
به نقل از وبسایت عبری «آی ۲۴»،آرشیو امنیت ملی ایالات متحده، روز سه شنبه، مجموعه ای از اسناد دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ را که مربوط به برنامه هسته ای اسرائیل و رفتار ایالات متحده در این زمینه بود، از حالت طبقه بندی خارج کرد.
انتشار این اسناد و مدارک مکتوب برای اولین بار، نشان میدهد که ایالات متحده میدانست که اسرائیل در حال تولید سلاح هستهای در دیمونا است، که اسرائیل هرگز علناً آن را اعتراف نکرده است.
یک گزارش اطلاعاتی به تاریخ دسامبر ۱۹۶۰ به وضوح مشخص می کند که پروژه هسته ای اسرائیل در دیمونا با توسعه تسلیحات مرتبط است.
اسناد دیگر نشان داد که در فوریه ۱۹۶۷، تعدادی از منابع اسرائیلی به سفارت ایالات متحده اطلاع دادند که اسرائیل یک مرکز پردازش در دیمونا “یا دارد یا در شرف تکمیل” است و “رآکتور دیمونا با ظرفیت کامل کار کرده است.” در این گزارش آمده است که اسرائیل «شش تا هشت هفته» تا ساخت بمب فاصله دارد.
در حالی که بازوی اطلاعاتی وزارت امور خارجه در آن زمان نمی توانست ادعاها را اثبات یا رد کند، برخی از آنها را “احتمال” دانست و در آوریل ۱۹۶۷ از تیم بازرسی خواست تا درباره آنها تحقیق کند.
تعدادی از اسناد مربوط به دهه ۱۹۷۰ نیز منتشر شد که نشان می دهد چگونه دولت ایالات متحده رفتار خود را در مورد مسئله اسرائیل شروع به تولید تسلیحات هسته ای تغییر و تطبیق داده است.
در اوایل سال ۱۹۷۸، پس از اینکه سیا، به اشتباه ارزیابی اطلاعاتی را منتشر کرد که تأیید میکرد اسرائیل تسلیحات هستهای تولید کرده است، آناتولی دوبرینین سفیر وقت شوروی پرسید که آیا درست است که اسرائیل چنین تسلیحاتی دارد یا خیر؟
در پاسخ، سایروس ونس، وزیر امور خارجه وقت آمریکا به دوبرینین اطمینان داد که ایالات متحده «تضمین [اسرائیل] را میپذیرد» که سلاح هستهای ندارد و «اولین کسی نخواهد بود که سلاحهای هستهای را در خاورمیانه معرفی میکند. “
طبق این اسناد، سایر پروندههای مربوط به اوایل سال ۱۹۷۸، بهویژه گزارش وزارت امور خارجه در مورد خطر گسترش سلاحهای هستهای از کشورهای مختلف – دلیل کنار گذاشتن فشار آمریکا بر اسرائیل برای امضای معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای را برجسته میکند: «شهرک سازی در این منطقه بسیار مهم است و مانع از پیگیری موثر اهداف منع اشاعه در اسرائیل می شود…»
از آغاز دهه ۱۹۶۰ تا دهه ۱۹۷۰، رویکرد دولت ایالات متحده به برنامه تسلیحات هسته ای اسرائیل به طور قابل توجهی تغییر کرد. در طول دهه ۱۹۶۰، آمریکایی ها می ترسیدند که اسرائیل از رآکتور هسته ای خود در دیمونا برای تولید پلوتونیوم برای بمب هسته ای استفاده کند.
اسناد منتشر شده، به یک توافق دوجانبه محرمانه بین ریچارد نیکسون، رئیس جمهور سابق ایالات متحده و گلدا مایر، نخست وزیر اسرائیل در سال ۱۹۶۹، اشاره می کند که در آن کاخ سفید به وضعیت سلاح های هسته ای اعلام نشده اسرائیل ” رضایت” داده است.
انتهای پیام