اعتماد ترامپ به ویتکاف به حدی است که او را فراتر از پرونده خاورمیانه، در بازسازی روابط ایالات متحده با روسیه و همچنین مذاکرات حساس واشینگتن و تهران نیز دخیل کرده است.
سیاست شرق _ همزمان با آغاز مذاکره میان جمهوری اسلامی ایران و آمریکا در مسقط پایتخت عمان، این پرسش برای عدهای مطرح میشود که استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در این مذاکرات کیست و چگونه بدون هیچگونه تجربه قبلی در سیاست خارجی، از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، بهعنوان فرستاده ویژه برای خاورمیانه منصوب شد.
این میلیاردر ۶۸ ساله، دوست صمیمی ترامپ است؛ هر دو از طریق بازار املاک ثروتمند شدهاند. آنها رفاقتی دیرینه دارند و با یکدیگر گلف بازی میکنند؛ اعتماد ترامپ به ویتکاف به حدی است که او را فراتر از پرونده خاورمیانه، در بازسازی روابط ایالات متحده با روسیه و همچنین مذاکرات حساس واشینگتن و تهران نیز دخیل کرده است.
ویتکاف همچون ترامپ اهل نیویورک است، او فعالیت حرفهای خود را بهعنوان وکیل شرکتی در حوزه املاک آغاز کرد و بعدها ریاست شرکتهای بزرگ را بر عهده گرفت و در سال ۱۹۹۷ گروه ویتکاف را بنیان نهاد.
این سرمایهدار حوزه املاک زمانی مورد توجه قرار گرفت که ترامپ وظیفه تنظیم آتشبس در جنگ میان اسرائیل و گروه حماس را در آغاز سال جاری میلادی به او سپرد. این توافق، آزادی ۲۵ گروگان زنده و بازگرداندن اجساد هشت گروگان دیگر را ممکن ساخت.
ویتکاف در مساله سیاست ترامپ در قبال روسیه نیز نقش مهمی ایفا میکند. ترامپ در این زمینه در مقایسه با جو بایدن، رئیس جمهور پیشین، مسیر متفاوتی را در پیش گرفته است.
ویتکاف در ماه مارس، در مذاکرات مربوط به اوکراین در عربستان سعودی نیز شرکت کرد. او به دلیل اظهارنظرهای تحسینآمیز درباره ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، از سوی ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین مورد انتقاد قرار گرفته است.
هدف اعلامشده ترامپ در سیاست خارجی، پایان دادن به جنگها است. بنابراین انتظارات موجود از ویتکاف بسیار بالا است. انتظاری که تا کنون محقق نشده است. از یک سو آتشبس در نوار غزه تنها چند هفته دوام آورد و در جنگ اوکراین نیز پوتین هنوز هیچ آتشبس بلندمدتی را نپذیرفته است.
اما، حالا باید منتظر ماند، تا مذاکرات عباس عراقچی، وزیرخارجه ایران و استیو ویتکاف، در مسقط پایان یابد و نتیجه آن مشخص شود.
انتهای پیام