سیاست شرق _ کاخ سفید اعلام کرد که قصد دارد آژانس توسعه جهانی آمریکا (USAID) را تا میانه سال ۲۰۲۵ به طور کامل تعطیل کند.
طبق بیانیه مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، برخی از وظایف این آژانس به وزارت خارجه منتقل خواهند شد، اما تمامی پروژههایی که با اهداف دولت آمریکا همراستا نیستند، به پایان خواهند رسید.
این تصمیم به دنبال کاهش چشمگیر بودجه آژانس توسعه جهانی آمریکا در دوران اولیه دولت ترامپ اتخاذ شده است. وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده که آژانس مدتهاست از اهداف اصلی خود دور شده و در نتیجه، هزینهها بالا و دستاوردها اندک بوده است.
«آژانس توسعه بینالمللی آمریکا» (USAID) از زمان تأسیسش در سال ۱۹۶۱، با شعار توسعه و کمکهای بشردوستانه، همواره تلاش کرده خود را به عنوان یک نهاد خیرخواه و مفید در سطح جهانی جلوه دهد.
این آژانس که به مدت بیش از ۶۰ سال یکی از نهادهای کلیدی کمکهای بشردوستانه و نفوذ جهانی ایالات متحده آمریکا بوده، در زمینههایی چون درمان بیماران مبتلا به ایدز و اچآیوی در کشورهای فقیر و اجرای پروژههای مختلف در مناطق جنگی و بحرانزده فعال بود.
در یادداشتی داخلی که به دست کارکنان آژانس توسعه جهانی آمریکا رسیده، آمده است که تمامی سمتهایی که طبق قانون، الزامی نیستند طی دو مرحله در ماههای ژوئیه و سپتامبر حذف خواهند شد. کارکنان این آژانس از تاریخ اعلام این تصمیم تا پایان ماه سپتامبر فرصت دارند تا تصمیم بگیرند که آیا به ادامه همکاری بپردازند یا اخراج شوند.
این تغییرات در راستای طرح بزرگتری برای بازسازی ساختار دستگاه دیپلماسی و توسعه آمریکا قرار دارد و به گفته مقامات، اهداف اصلی آن کاهش هزینهها و بهینهسازی عملکرد است. این تصمیم تحت نظارت جرمی لوین، معاون موقت آژانس توسعه جهانی آمریکا و عضو اداره بهرهوری دولت به رهبری ایلان ماسک، مشاور ارشد دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده اتخاذ شده است.
«کلیتون وایمرز» مدیر اجرایی بخش آمریکایی سازمان گزارشگران بدون مرز، با استناد به گزارهبرگ USAID گفت: آژانس توسعه بینالمللی آمریکا فقط در سال ۲۰۲۳ بودجه ۶۲۰۰ روزنامه نگار را پرداخت و از آنها حمایت کرد، به ۷۰۷ رسانه خبری غیردولتی کمک نمود و از ۲۷۹ سازمان جامعه مدنی بخش رسانه حمایت کرد که به تقویت رسانههای مستقل اختصاص داشتند.
روزنامه «واشنگتن پست» نوشت: بیش از ۵۰ درصد رسانههای خبری که کمکهای خارجی دریافت میکنند وابسته به ایالات متحده هستند.
مشخص شده انبوهی از رسانههای جریان اصلی غرب شامل «نیویورک تایمز» و «بی بی سی»، از دولت آمریکا بودجه میگیرند.
بر اساس بیانیهای که «اقدام رسانهای بی بی سی» (BBC Media Action) هفته گذشته منتشر کرد، «فعالیت بخش اقدام رسانهای بی بی سی به دلیل توقف موقت کمک دولت آمریکا که به حدود ۸ درصد درآمد ما در بازه ۲۰۲۴-۲۰۲۳ میرسد، تحت تاثیر قرار گرفته است.»
این رسانههای خبری در عین حال که موضع مستقل خود در امور بینالمللی را در بوق و کرنا میکنند اما از سوی دیگر برای بقا به دولت آمریکا متکی هستند.
محتوای منتشرشده آنها کاملا با اهداف سیاسی تعیینشده از سوی مقامات بالادستی هماهنگ است، امری که امکان «بیطرفی» در قبال مسائل بینالمللی غیرممکن میسازد.
USAID با دادن پول به رسانههای به اصطلاح مستقل به عنوان «دستکشهای سفید» دولت ایالات متحده عمل کرده و از این رسانهها به عنوان ابزاری برای انحراف افکار عمومی، تحریک اختلاف و تقابل، مداخله در امور داخلی دیگر کشورها و اجرای نفوذ ایدئولوژیک در کشورهایی که واشنگتن آنها را رقیب خود میداند آن هم به بهانه ترویج دموکراسی، بهره برده است.
«استفن کینزر» خبرنگار سابق نیویورک تایمز سپتامبر ۲۰۲۱ در وبسایت «New York Review of Books» فاش ساخت که آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده و سازمان سیا (CIA) در حمایت از نیروهای شورشی در دیگر کشورها در تلاش برای سرنگونی رژیمهایی که مخالف آمریکا هستند، نقش ایفا کردهاند. ماموریت آژانسهای زیرمجموعه USAID سرنگونی دولتهای خارجی غیردوست و سر کار آوردن حکومتهایی است که همسویی بیشتری با منافع واشنگتن دارند.
ایالات متحده از رسانهها برای نفوذ و براندازی علیه کشورهای متخاصم استفاده میکنند و همه اینها تحت پوشش «گزارش مستقل» و «صحتسنجی» صورت میگیرد.
بارها و بارها ثابت شده که منافع ژئوپلتیکی، ملاحظه اصلی واشنگتن محسوب میشود و رسانههای به اصطلاح «مستقل» ابزارهای آمریکا برای رسیدن به این هدف هستند.
انتهای پیام