رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک خود گزارش داد که شورای امنیت سازمان ملل روز چهارشنبه به درخواست شش عضو از ۱۵ عضو خود، به منظور بررسی میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران، تشکیل جلسه میدهد.
سیاست شرق _ خبرگزاری رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک خود گزارش داد که شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ۱۲ مارس (۲۲ اسفند) به درخواست شش عضو از ۱۵ عضو خود، به منظور بررسی توسعه ذخایر اورانیوم غنیشده ایران، به صورت غیرعلنی تشکیل جلسه میدهد.
این خبرگزاری در گزارش خود یادآور شده که این شش کشور از شورای امنیت درخواست کردهاند، تعهدات ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص ارائه اطلاعات لازم مرتبط با بقایای اورانیوم در سایتهای اعلام نشده را نیز بررسی کند.
اهمیت موضوع، در وجود مکانیسم ماشه در برجام است، که می تواند تحریم های بین المللی را مجددا،برای ایران برگرداند؛ مکانیسم ماشه (Trigger Mechanism) یا بازگشت خودبهخودی تحریمها (Snapback) به عنوان بندی در برجام گنجانده شده و به اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل اجازه میدهد تا در صورت نقض توافق توسط ایران، تمام تحریمهای پیشین سازمان ملل متحد را به حالت قبل بازگردانند.
با در نظر گرفتن این که ایالات متحده آمریکا از توافقنامه برجام خارج شده، به لحاظ حقوق بینالملل، فقط اعضای فعلی توافق هسته ای، یعنی کشورهای روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان تا آبان ۱۴۰۴ فرصت دارند، مکانیسم ماشه را فعال کنند و پس از این تاریخ، امکان فعالسازی آن و نیز قطعنامه ۲۲۳۱ که پس از ۱۲ سال مذاکره در مورد فعالیتهای اتمی ایران به دست آمده بود منقضی میشود.
توافق برجام بین ایران با بریتانیا، فرانسه، آلمان، آمریکا،روسیه و چین در سال ۲۰۱۵ امضا شده بود. اما ایالات متحده آمریکا سه سال بعد در سال ۲۰۱۸ در نخستین دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، از آن خارج و تحریم های حداکثری را بر ایران وارد ساخت، اما جمهوری اسلامی ایران،با گذشت یک سال و پس از آنکه، سایر اعضای برجام، نسبت به کاهش تحریم ها و انجام تعهدات خود اقدامی نکردند، گام به گام با غنیسازی بیشتر اورانیوم، نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی را نیز محدود نمود.
انتهای پیام