... امروز: شنبه - ۲۹ دی - ۱۴۰۳
سیاسی ۲۹ دی ۱۴۰۳ - 3:14 ب.ظ زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
کپی شد!
0

امضای توافق راهبردی روسیه با ایران/ چه تفاوتی با قرارداد با کره شمالی و چین دارد؟

این مشارکت راهبردی، که به دنبال پیمان‌های مشابه روسیه با چین و کره شمالی است، که بیشتر برای کمک به کاهش تأثیر تحریم های غرب انجام شده است.

سیاست شرق _فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران، امروز جمعه،در جریان سفر مسعود پزشکیان، رئیس جمهوراسلامی ایران، یک معاهده مشارکت استراتژیک را امضا کردند.

این مشارکت راهبردی، که به دنبال پیمان‌های مشابه روسیه با چین و کره شمالی است، که بیشتر برای کمک به کاهش تأثیر تحریم های غرب انجام شده است.

این، قرارداد روز جمعه در مسکو توسط ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، در مسکو امضا شد و گفته می شود که، روابط تهران و مسکو را در بسیاری از زمینه ها از جمله تجارت، حمل و نقل و انرژی به سطح جدیدی می برد.

این معاهده می گوید که دو طرف با یکدیگر در برابر تهدیدات نظامی همکاری خواهند کرد و در تمرینات مشترک شرکت خواهند کرد. برخلاف معاهدات روسیه با کره شمالی و بلاروس، بند دفاعی متقابلی ندارد، اما می‌گوید در صورت حمله به یک کشور، کشور دیگر نباید هیچ گونه کمک نظامی یا کمک دیگری به متجاوز ارائه کند.

در این توافق، هیچ اشاره خاصی به نقل و انتقال تسلیحات، موضوعی که ایالات متحده و متحدانش را نگران می کند، وجود ندارد، اما دو طرف می گویند که “همکاری نظامی-فنی” خود را توسعه خواهند داد.

مشارکت روسیه و چین “بدون محدودیت”، ۲۰۲۲

روسای جمهور ولادیمیر پوتین و شی جین پینگ در ۴ فوریه ۲۰۲۲ در پکن ملاقات کردند و 

شراکت استراتژیک خود را اعلام کردند.، برگه جدید را باز کردند که گفته می شود با هدف مقابله با نفوذ ایالات متحده است و “هیچ زمینه “ممنوع” همکاری نخواهد داشت. این توافق، ۲۰ روز قبل از اینکه پوتین تهاجم تمام عیار خود به اوکراین را آغاز کند، امضا شد.

 مسکو و پکن گفتند روابط آنها برتر از هر اتحاد دوران جنگ سرد است و آنها در زمینه هایی از جمله فضا، تغییرات آب و هوایی، هوش مصنوعی و کنترل اینترنت با یکدیگر همکاری خواهند کرد. آنها ائتلاف نظامی رسمی را اعلام نکردند، اما در سه سال گذشته مانورهای مشترک مهمی برگزار کردند و پوتین 
چین را متحد  روسیه توصیف کرد . تجارت دوجانبه بر حسب دلار در سال ۲۰۲۴ به ۲۴۴.۸ میلیارد دلار 
رسید که نسبت به ۱۴۶.۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ افزایش یافته است و چین بزرگترین خریدار نفت روسیه است.

مشارکت  راهبردی روسیه و کره شمالی، ۲۰۲۴

پوتین و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در ۱۹ ژوئن ۲۰۲۴ در پیونگ یانگ پیمان ” 

مشارکت استراتژیک جامع ” را امضا کردند که شامل یک بند دفاع متقابل در صورت تجاوز به هر یک از کشورها بود. کیم “حمایت بی قید و شرط” را از “همه سیاست های روسیه” از جمله “حمایت کامل و اتحاد محکم” از جنگ روسیه در اوکراین ابراز کرد. پوتین گفته است که روسیه به کره شمالی در ساخت ماهواره کمک خواهد کرد .

آمریکا و کره جنوبی، کره شمالی را متهم کردند که موشک های بالستیک، موشک های ضد تانک و میلیون ها گلوله مهمات برای روسیه ارسال کرده است تا در جنگ از آنها استفاده کند. مسکو و پیونگ یانگ انتقال تسلیحات را رد کرده اند.

اوکراین، کره جنوبی و ایالات متحده می گویند کیم ۱۱۰۰۰ سرباز را برای جنگ برای روسیه در منطقه کورسک غربی این کشور اعزام کرده است، که بخشی از آن، از ماه اوت در کنترل اوکراین است. اوکراین می گوید بسیاری از سربازان کره شمالی کشته و زخمی شده اند و هفته گذشته برای اولین بار اعلام کرد که دو تن از آنها را زنده اسیر کرده است. مسکو هرگز حضور آنها را تایید یا تکذیب نکرده است.

در همین راستا، هفته‌نامه آمریکایی نیوزویک  با اعلام خبر امضای توافق همکاری راهبردی جدید ایران و روسیه گزارش کرد که توافق جدید بین تهران و مسکو، نمایانگر تلاش دو کشور برای متحد کردن نیرو‌ها در بحبوحه اقدامات غرب برای منزوی کردن جمهوری اسلامی و روسیه در عرصه جهانی است.

توافق دو جانبه جدید قرار است جایگزین توافق راهبردی ۲۰ ساله‌ای شود که در سال ۲۰۰۱ بین جمهوری اسلامی و روسیه به امضا رسید و توافق جدید شامل تعهد برای همکاری در بخش انرژی، تولید، حمل و نقل و کشاورزی خواهد بود.

پیشتر و در اواخر شهریور ۱۴۰۳، «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه پیشنهاد وزارت خارجه این کشور درباره شرایط معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه را پذیرفت. 

پوتین به وزارت خارجه روسیه اجازه داد تا در جریان مذاکرات ۲ کشور تغییراتی در پیش نویس ایجاد کند که ماهیت اساسی ندارند. در سند امضا شده توسط رئیس جمهور روسیه آمده است: «من به مصلحت می‌دانم که توافقنامه پیش‌بینی شده را در بالاترین سطح امضا کنم.»

را سیاسی بر این باورند که به واسطه جنگ در اوکراین و تصاعد تنش‌ها در خاورمیانه دو بازیگر به دنبال آن هستند تا روابط خود را ارتقا دهند. بالاخص آن که تحریم‌های اعمالی غرب هر دو بازیگر را در موقعیت مشابهی قرار داده است. از همین رو تهران و مسکو مشتاق برای یافتن متحدان جدید – به دنبال ایجاد همکاری‌های سیاسی و نظامی نزدیک‌تر- هستند. مسکو و تهران در همین راستا توافقی را ارائه کردند که منعکس کننده اولویت‌های‌شان در جهان در حال تغییر است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

language »