سیاست شرق _ یک روز پس از اعمال تحریم های واشنگتن علیه آژانس توسعه موشکی دولتی پاکستان و سه شرکت فروشنده به آن، یک مقام ارشد کاخ سفید، پاکستان را به توسعه قابلیت های موشک های بالستیک دوربرد متهم کرد و ادعا نمود که، در نهایت می تواند به آن کشور اجازه حمله به اهدافی در خارج از جنوب آسیا، از جمله در ایالات متحده بدهد.
جان فاینر، معاون مشاور امنیت ملی، در ادعایی درباره متحد نزدیک آمریکا گفت که رفتار اسلامآباد «سوالات واقعی» را درباره اهداف برنامه موشکهای بالستیک این کشور ایجاد کرده است.
رویترز به نقل از فاینر، در بنیاد کارنگی برای صلح بین المللی گفت: «صراحتاً، برای ما سخت است که اقدامات پاکستان را چیزی جز تهدیدی در حال ظهور برای ایالات متحده بدانیم.
او گفت: «پاکستان به طور فزایندهای فناوری موشکی پیچیدهتر را توسعه داده است، از سامانههای موشکهای بالستیک دوربرد گرفته تا تجهیزاتی که آزمایش موتورهای موشکی بسیار بزرگتر را امکانپذیر میسازد».
فاینر گفت، اگر این روند ادامه یابد، “پاکستان توانایی حمله به اهدافی فراتر از جنوب آسیا، از جمله در ایالات متحده را خواهد داشت.”
سخنرانی او یک روز پس از آن انجام شد که وزارت امور خارجه آمریکا دور جدیدی از تحریمها را در رابطه با برنامه توسعه موشکهای بالستیک پاکستان علیه مجتمع توسعه ملی (NDC) و سه شرکت مستقر در کراچی اعلام کرد.
وزارت امور خارجه پاکستان، اوایل روز پنجشنبه تحریمهای آمریکا را « تبعیضآمیز » دانست و هشدار داد که این تحریمها میتوانند عدم تعادل قدرت منطقهای را تشدید کنند.
در این بیانیه آمده است: «این گونه استانداردهای دوگانه و شیوه های تبعیض آمیز نه تنها اعتبار رژیم های منع اشاعه را تضعیف می کند، بلکه صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی را نیز به خطر می اندازد.
تحریمهای ایالات متحده بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۳۸۲، با هدف اشاعهکنندگان ادعایی سلاحهای کشتار جمعی و سیستمهای ارسال آن اعمال شد.
این بیانیه می افزاید: «این گونه سیاست ها پیامدهای خطرناکی برای ثبات استراتژیک منطقه ما و فراتر از آن دارد».
ودانت پاتل، سخنگوی وزارت امور خارجه در یک نشست مطبوعاتی روز پنجشنبه به موضوع تحریم های اعمال شده یک روز قبل پرداخت و گفت که این نامگذاری ها «بر اساس نگرانی های ما در مورد موشک های بالستیک دوربرد پاکستان است. ایالات متحده متعهد به حفظ رژیم جهانی منع اشاعه است و پاکستان شریک مهمی در آن است.
بنا به همین گزارش، منابع دیپلماتیک در واشنگتن اشاره کردند که ادعای معاون مشاور امنیت ملی ممکن است تلاشی برای افزایش فشار بر پاکستان و احتمالاً خواست «دهلی نو» است.
در همین رابطه، پاکستان نگران افزایش مشارکت دفاعی ایالات متحده با هند است. در سالهای اخیر، ایالات متحده انتقال فنآوریهای دفاعی پیشرفته را به هند، از جمله سامانههای موشکی پیشرفته، که زیربنای توافقنامههایی مانند توافقنامه مبادله و همکاری پایه (BECA) و توافقنامه سازگاری و امنیت ارتباطات (COMCASA) است، تسهیل کرده است.
ایالات متحده و هند همچنین در توسعه موشکی، از جمله تولید مشترک سیستمها تحت طرح فناوری دفاع و تجارت (DTTI) و اخیراً تحت ابتکار فناوریهای حیاتی و نوظهور (iCET) همکاری کردهاند. این اقدامات توانمندی های نظامی هند را تقویت کرد و انتقاد اسلام آباد را در مورد آنچه که آن را به عنوان «طرفداری که ثبات منطقه را تضعیف می کند»، برانگیخت.
وقتی از منابع دیپلماتیک در مورد تهدیدی که ممکن است فاینر به آن اشاره کرده باشد، پرسیدند که نیروی محرکه پاکستان “به سمت شرق” است و اسلام آباد هیچ علاقه ای به نشانه گیری سلاح های خود به سمت غرب ندارد.
در روزهای پایانی دولت بایدن، محافل دیپلماتیک انتظار دارند فشار بر اسلام آباد افزایش یابد.
این منابع گفتند که در حالی که این اولین بار بود که چنین تردیدهایی به صورت علنی مطرح می شود، این موضوعات مدتی است که به طور خصوصی مورد بحث قرار گرفته است.
تحلیلگران می گویند که موضع پاکستان کاملاً واضح است که عمدتاً بر تهدیدات از مرزهای شرقی خود متمرکز است و هیچ طرحی برای نگاه به غرب ندارد.
در ماه سپتامبر، وزارت امور خارجه آمریکا، تحریم هایی را علیه یک موسسه تحقیقاتی چینی و چندین شرکت که ادعا می کرد در تامین برنامه موشک های بالستیک پاکستان دخیل بودند، وضع کرد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا در بیانیهای گفته بود که موسسه تحقیقاتی اتوماسیون صنعت ماشینسازی پکن با پاکستان برای تهیه تجهیزات آزمایش موتورهای موشکی برای سامانههای شاهین-۳ و آبابیل و احتمالاً برای سیستمهای بزرگتر همکاری کرده است.
واشنگتن به طور مشابه سه شرکت مستقر در چین را در اکتبر ۲۰۲۳ به دلیل تامین اقلام قابل استفاده موشکی به پاکستان هدف تحریم قرار داده بود.
انتهای پیام