... امروز: پنجشنبه - ۰۱ آذر - ۱۴۰۳
تحلیلگران ۰۱ آذر ۱۴۰۳ - 9:30 ب.ظ زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
کپی شد!
0

سفر وزیرخارجه قطر به تهران، در بحبوحه تحولات جدید منطقه ای

بسیار محتمل است که شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، در سفر به تهران حاوی پیامی از جانب آمریکایی‌ها برای ایران یا متقابلا پیامی از جانب ایران برای آمریکا باشد و یا اینکه خود قطر، ابتکاری برای پیشبرد کانال‌های پشت پرده متوقف شده و برقراری دوباره تماس‌ها داشته باشد، قبل از اینکه، سیاست یکجانبه ای از سوی واشینگتن اعلام شود یا در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، سیاستی تنش زا، از سوی آمریکا و متحدین اروپایی این کشور، علیه تهران اتخاذ شود.

سیاست شرق _ سفر از پیش تعیین نشده «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی»، نخست وزیر و وزیرخارجه قطر به تهران و دیدار با مسعود پزشکیان، رئیس جمهور و سیدعباس عراقچی، وزیرخارجه ایران، بیانگر مسائلی مهمی برای دو کشور در این رابطه است.

استقبال گرم عراقچی از وی و دیدار با مسعود پزشکیان، رئیس جمهور، در عصر چهارشنبه را، می بایست در ادامه نقش ارتباطی مهم قطر، در روابط ایران و ایالات متحده جستجو نمود.

هرچند بیش از دو ماه دیگر تا ریاست جمهوری ترامپ باقی است، با این حال این سفر در ادامه نقش مهم دوحه در میانجیگری و برقراری کانال‌های غیر مستقیم مذاکراتی میان ایران و آمریکا در طول سال‌های گذشته داشته است، کانالی که مورد اعتماد تهران و واشینگتن است و هردو، از باز بودن چنین باب گفتگویی، بهره برده اند.

از سوی دیگر، امیرنشین قطر، جایگاه مهمی در مذاکرات صلح بین اسرائیل و حماس دارد و یکی از مهمترین حامیان گروه حماس (به همراه ایران و ترکیه) به شمار می رود، که البته تاکنون توافق آتش بس و صلحی که مدنظر قطر و حماس است، به نتیجه نرسیده است.

با این حال، این سفر در فضای بازگشت ترامپ و تغییرات در سیاست خاورمیانه ای آمریکا، می تواند حاوی پیام های جدیدی برای تهران، برای مواجهه با آنها باشد؛ زیرا دوحه، در معادلات منطقه ای، همواره از تعاملات مثبتی از سوی تهران برخوردار بوده و تلاش دارد، از تنش های احتمالی در آینده، بکاهد یا مدیریت نماید.

دوگانه مذاکره-فشار حداکثری، که احتمالا سیاست دولت ترامپ در مقابل ایران خواهد بود، می تواند تبعاتی نیز برای قطر داشته باشد، که خوشایند این امیرنشین نخواهد بود، به نحوی که شاید، مجبور به انتخاب بین تهران و واشینگتن شود؛ در حالی که قطر متحد و محل یکی از بزرگترین پایگاههای آمریکا درجهان، که میزبان بیش از ده هزار نظامی آمریکایی است.

بازگشت ترامپ، تغییرات قابل‌‌‌ توجهی را در منطقه رخ خواهد داد و هنوز مشخص نیست که تیم جدید ترامپ، چه سیاستی را در مقابل ایران،در پیش خواهد گرفت و چگونه با محیط جدید روبرو خواهد شد. بنابراین بسیار محتمل است که شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، در سفر به تهران حاوی پیامی از جانب آمریکایی‌ها برای ایران یا متقابلا پیامی از جانب ایران برای آمریکا باشد و یا اینکه خود قطر، ابتکاری برای پیشبرد کانال‌های پشت پرده متوقف شده و برقراری دوباره تماس‌ها داشته باشد، قبل از اینکه، سیاست یکجانبه ای از سوی واشینگتن اعلام شود یا در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، سیاستی تنش زا، از سوی آمریکا و متحدین اروپایی این کشور، علیه تهران اتخاذ شود.

سفر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، در مهرماه، به دعوت رسمی «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر، بیانگر اهمیت روابط تهران و دوحه است، روابطی که می تواند با سیاست های دولت جدید آمریکا، دچار چالش هایی شود، که دو کشور حاشیه خلیج فارس، تمایلی نسبت به چنین وضعیتی ندارند.

انتهای پیام

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

language »