... امروز: یکشنبه - ۰۴ آذر - ۱۴۰۳
سیاسی ۰۷ مهر ۱۴۰۳ - 5:54 ب.ظ زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه
کپی شد!
0

سه دبیرکل حزب الله لبنان از ابتدا تا کنون

از ابتدای فعالیت حزب‌الله تاکنون، این حزب، سه دبیرکل به نام‌های « صبحی طفیلی»، «سیدعباس موسوی» و «سیدحسن نصرالله» داشته است که دو تن آنان یعنی سید عباس موسوی و سید حسن نصرالله به شهادت رسیده‌اند.

سیاست شرق _ از ابتدای پیدایش حزب‌الله لبنان تا کنون، این حزب سه دبیرکل به نام‌های « صبحی طفیلی»، «سید عباس موسوی» و «سید حسن نصرالله» داشته است که شیخ «صبحی طفیلی» در قید حیات، ولی دو تن دیگر یعنی «سید عباس موسوی» و «سید حسن نصرالله» به شهادت رسیده‌اند.

حزب الله لبنان، گروهی سیاسی و نظامی شیعه، در لبنان است که در سال ۱۹۸۲ میلادی با هدف مقابله با اسرائیل و با حمایت جمهوری اسلامی ایران تأسیس شد. این حزب، فعالیت خود را بصورت یک گروه نظامی و برای حمایت از شیعیان لبنان و همچنین مقابله با تجاوزات و اشغالگری اسرائیل آغاز کرد، سپس توان نظامی خود را با موشک، کاتیوشا و جنگ‌های چریکی و سازماندهی نظامی و سیاسی تقویت نمود.

به گفته حسین دهقان از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، پس از عملیات الی بیت‌المقدس در ۱۳۶۱شمسی، در جنگ میان عراق علیه ایران، اسرائیل به لبنان حمله کرد. گروهی از فرماندهان سپاه برای آموزش نیروهای لبنانی برای مقابله با اسرائیل به لبنان اعزام شدند. آن‌ها ضمن آموزش نظامی، به ایجاد وحدت میان گروه‌های مرتبط با ایران نیز پرداختند که در نهایت به شکل‌گیری حزب‌الله لبنان انجامید.

از ابتدای فعالیت حزب‌الله تاکنون، این حزب، سه دبیرکل به نام‌های « صبحی طفیلی»، «سیدعباس موسوی» و «سیدحسن نصرالله» داشته است که دو تن آنان یعنی سید عباس موسوی و سید حسن نصرالله به شهادت رسیده‌اند.

۱. شیخ صبحی طفیلی

شیخ “صبحی طفیلی” زاده‌ی سال ۱۳۲۷ روستای “بریتال” از توابع بعلبک در دره‌ی بقاع، مدارج علمی حوزوی را در نجف‌اشرف طی کرد و یکی از شاگردان شهید “سیدمحمدباقر صدر” محسوب می‌شود. وی سال ۱۳۵۸ “تجمع علمای مسلمین” را در منطقه‌ی بقاع تاسیس کرد.

با تشکیل رسمی حزب‌الله در سال ۱۳۶۴، چهار سال بعد یعنی ۱۳۶۸، اولین شورای اجرایی حزب، صبحی طفیلی را به‌عنوان اولین دبیرکل حزب‌الله برگزید.

شیخ “صبحی طفیلی” در سال ۱۳۶۷ از سوی امام خمینی به عنوان نماینده خود در امور حسبیه و اخذ امور شرعیه در لبنان منصوب شد.

برخی اعتقادات و تک روی‌های وی باعث شد تا در دومین شورای حزب در سال ۱۳۷٠، “سیدعباس موسوی” به‌عنوان دبیرکل حزب‌الله معرفی شود.

پس از جدا شدن کامل از حزب‌الله، سال ۱۳۷۷، وی اقدام به راه‌اندازی حرکتی با عنوان “ثوره الجیاع” (انقلاب گرسنگان) در دره‌ی بقاع نمود که به درگیری‌های شدید در منطقه و کشته شدن دو نفر از جمله شیخ “خضر طلّیس” و یکی از افسران ارتش انجامید که سرانجام توسط دولت و ارتش لبنان، صبحی طفیلی در حصر خانگی قرار گرفت.

وی در سال‌های اخیر در مصاحبه با رسانه‌های مختلف و مخالف حزب الله لبنان، همواره علیه جمهوری اسلامی ایران، حزب‌الله لبنان و سیدحسن نصرالله بوده است.

۲.سیدعباس موسوی

سیدعباس موسوی روحانی شیعه لبنانی و از مؤسسان و دومین دبیرکل حزب‌الله لبنان به شمار می‌رود که متأثر از اندیشه‌های سید محمد باقر صدر و امام خمینی بود و برای دیدار با امام در ۱۳۵۸ خورشیدی به ایران آمد.

او سال‌های اول فعالیتش در کنار نیروهای فلسطینی با اسرائیل جنگید و وقتی برای تحصیل به عراق رفت، با رژیم بعث به مقابله برخاست و هنگامی که به لبنان برگشت با تشکیل حزب الله به صورتی جدی‌تر وارد نبرد با اسرائیل شد.

او در سال ۱۹۶۶میلادی در شهر صور با امام موسی صدر آشنا شد و به توصیه وی به حوزه علمیه صور (معهد الدراسات الاسلامیة) رفت و تحصیلات حوزوی خود را از آنجا آغاز کرد. و در ماه مه ۱۹۹۱میلادی از سوی شورای مرکزی حزب‌الله لبنان به عنوان دبیر کل این حزب انتخاب شد تا پس از صبحی طفیلی دومین دبیرکل این حزب باشد.

سید عباس موسوی ۲۷ بهمن سال ۱۳۷۰ (۱۶ فوریه (۱۹۹۲) برای شرکت در مراسم سالگرد شیخ راغب حرب به روستای «جبشیت» سفر کرد و پس از شرکت در مراسم و ایراد سخنرانی به سمت بیروت در حرکت بود. هلی‌کوپترهای اسرائیلی با توجه به اطلاعاتی که از طریق جاسوسان اسرائیل در لبنان به دست آورده بودند به کاروان اتومبیل‌های سید عباس موسوی حمله کردند و با هدف قرار دادن خودروی وی، او و فرزند و همسرش را به شهادت رساندند .

۳.سید حسن نصرالله

سیدحسن نصرالله در ۳۱ اوت سال ۱۹۶۰، در محله‌ ای فقیرنشین در شرق صور در جنوب لبنان به دنیا آمد.

وی سه برادر و ۵ خواهر دارد و سید حسن نصرالله فرزند ارشد خانواده است. سیدحسن نصرالله  تحصیلات مقطع ابتدائی را در زادگاهش سپری کرد و دوره راهنمایی را در محله‌ای به نام سن‌الفیل در شرق بیروت گذراند. مقطع دبیرستان را در روستای البازوریه در جنوب لبنان به پایان رسانید و در سال ۱۹۷۶، در سن ۱۶ سالگی برای تحصیلات حوزوی به شهر نجف در عراق رفت و بعد از ۲ سال اقامت و تحصیل در این شهر، مجدداً به لبنان بازگشت و در مدرسه الامام منتظر در بعلبک مشغول به فراگیری علوم حوزوی شد. مشوق اصلی وی برای عزیمت به نجف و فراگیری علوم اسلامی سید محمد غروی، امام جمعه شهر صور بوده‌ است.

نصرالله در سال ۱۹۸۹ برای تکمیل دروس حوزوی به قم رفت، اما با گذشت یک سال، به دلیل شدت تنش‌ها در لبنان، به درخواست شورای حزب‌الله به بیروت بازگشت.

در دیداری که سید حسن نصرالله در سال ۱۳۶۰ با امام خمینی در تهران داشت، امام وی را به عنوان نماینده خود در امور حسبیه و اخذ امور شرعیه در لبنان منصوب کرد. سید حسن نصرالله در زمان دریافت این حکم ۲۱ ساله بود و اولین کسی از رهبران حزب‌الله لبنان بود که چنین حکمی را از امام خمینی  دریافت کرده‌ است.

سیدحسن نصرالله از ابتدای شکل‌گیری حزب‌الله در آن به فعالیت پراخت، در سال ۱۹۸۵ وی با انتقال به بیروت مسئولیت‌های سنگین‌تری را عهده‌دار شد.

نخستین مسئولیت جدی نصرالله آماده‌سازی نیروهای مقاومت و تأسیس هسته‌های نظامی و در عین حال معاون ابراهیم امین از نمایندگان حزب‌الله در پارلمان لبنان بود.

در سال ۱۹۸۷ و هم‌زمان با تشکیل کمیته اجرایی حزب‌الله، نصرالله به ریاست کمیته انتخاب شد. در عین حال او در شورای تصمیم‌گیری حزب‌الله نیز وارد شد و مسئول اجرایی آن نیز بود.

پس از ترور «سیدعباس موسوی» به وسیله بالگردهای  اسرائیلی در ۱۶ فوریه سال ۱۹۹۲ (۲۷ بهمن ۱۳۷۰)، با اجماع شورای تصمیم‌گیری حزب‌الله، سیدحسن نصرالله برای دبیرکلی حزب‌الله انتخاب شد.

سیدحسن نصرالله، از سال ۱۹۹۲ تاکنون، در تقویت حزب الله لبنان و مقابله با تجاوزات اسرائیل به لبنان، تلاش های بسیار کرد و در حمایت از مردم غزه، از ۷ اکتبر ۲٠۲۳ تاکنون، حملات موشکی رابه شمال فلسطین اشغالی انجام داد.

در همین رابطه، ارتش اسرائیل، سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان را در حمله جمعه، ششم مهر ماه، به ضاحیه بیروت، به شهادت رساند.

انتهای پیام

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

language »