به رغم تشدید تنشها، پکن و مانیلا در ماه ژوئیه مذاکراتی را انجام دادند و به «توافق موقت» برای تأمین نیازهای نیروهای فیلیپینی مذکور دست یافتند
سیاست شرق _ رویارویی میان چین و فیلیپین در ماههای اخیر در منطقه صخرههای مرجانی و بهویژه در اطراف جزیره «سیکن توماس» دوباره از سر گرفته است.
گروهی از نیروهای فیلیپینی بر روی کشتی جنگی متوقف و کهنه «پیآربی سیرا مادری» مستقر شدهاند که بهطور عمدی در سال ۱۹۹۹ در جزیره سیکن توماس شول به لنگر انداخته شد تا ادعاهای مانیلا در منطقه را تأیید کند.
به رغم تشدید تنشها، پکن و مانیلا در ماه ژوئیه مذاکراتی را انجام دادند و به «توافق موقت» برای تأمین نیازهای نیروهای فیلیپینی مذکور دست یافتند.
وانگ یی، وزیر خارجه چین، شنبه ششم مرداد از آنتونی بلینکن، همتای آمریکایی خود خواست که در مناقشه میان پکن و مانیلا در دریای چین جنوبی، باعث آتشافروزی بیشتر نشود.
وزیر خارجه چین در ملاقات خود با همتای آمریکاییاش در وینتیان، لائوس، به او گفت: «آمریکا نباید در آتش هیزم بیفزاید، تنشها را تشدید کند و ثبات در دریای چین جنوبی را تضعیف نماید.»
بر اساس بیانیه وزارت خارجه چین، وانگ یی افزود: «فیلیپین باید به وعده خود پایبند باشد و انتقال تجهیزات ساخت و ساز به جزیره سیکن توماس را متوقف کند.»
نقل از روزنامه استاندارد هنگ کنگ، چن شیائودونگ، معاون وزیر امور خارجه چین، و تریسا لازارو، معاون وزیر امور خارجه فیلیپین، روز سهشنبه، ۱۲ تیر ماه، در مانیل نشستی صریح و سازنده درباره دریای جنوب چین داشتند.
به گزارش اداره امور خارجه فیلیپین، نشست مشابهی میان دیپلمات های ارشد دو کشور در ماه ژانویه (دی ۱۴۰۲) در شانگهای برگزار شده بود.
طبق بیانیه مانیلا، هر ۲ طرف به تعهد خود برای تنش زدایی، بدون خدشه دار کردن مواضع خود، تأکید کردند و همچنین تشخیص دادند که نیاز به بازیابی اعتماد وجود دارد.
این بیانیه به پیشرفت قابل توجه در مراحل مدیریت وضعیت در دریا اشاره دارد، در حالی که تصریح میکند که تفاوت های عمده با پکن همچنان باقی است.
با وجود توافق صورت گرفته در ماه ژانویه برای کاهش اختلافات، کشتی های فیلیپینی و چینی در ماه های اخیر با یکدیگر درگیری داشته اند. این امر شک و تردید هایی در مورد کارآیی مکانیزم ۲ جانبه برای آرام کردن تنش ها در یکی از نقاط درگیر منطقه ایجاد کرده است.
در ماههای گذشته، کشتیهای چینی با استفاده از توپهای آبی به کشتیهای فیلیپینی آسیب رسانده و کارکنان آن ها را مجروح کردهاند. در همین حال، پکن همواره بر قانونی و حرفهای بودن اقدامات خود تأکید کرده است.
در طی این ملاقات، فیلیپین تأکید کرد که این کشور (قاطعانه) از منافع خود محافظت و از حقوقش در دریای جنوب چین حمایت میکند.
چین نیز ادعاهای خود را درباره این آبراه، از جمله توماس شول دوم که به عنوان کانون اختلافات ظاهر شده، تاکید کرد. وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که پکن از مانیل خواسته است که به سرعت تخلفات دریایی و اقدامات تحریک آمیز خود را متوقف کند.
سوزانا پاتون، مدیر برنامه آسیای جنوب شرقی در موسسه (لووی) در سیدنی، اظهار داشت که ممکن است در کوتاه مدت تنش بین ۲ کشور کاهش یابد زیرا هر ۲ طرف قصد تنش زدایی دارند.
با این حال، او تاکید کرد که اختلافات اساسی حل نمیشوند و احتمالا ممکن است در یک برهه زمانی چین دوباره فشاری بر فیلیپین بیاورد.
مواضع پکن با مخالفت شدید مانیل در زمان فردیناند مارکوس جونیور رئیس جمهوری فیلیپین، که روابط با ایالات متحده و ژاپن را تقویت کرده، مواجه شده است.
مارکوس پیش از این اعلام کرده بود که مانیل باید اقدامات بیشتری را فراتر از ارائه اعتراضات دیپلماتیک علیه چین در پاسخ به درگیری اخیر انجام دهد.
به نقل از خبرگزاری فرانسه، «فردیناند مارکوس»، رئیسجمهور فیلیپین گفت کشورش پس از درگیری خشونتآمیز بین نیروی دریایی فیلیپین و گارد ساحلی چین در دریای چین جنوبی، از هیچکس مرعوب نخواهد شد.
انتهای پیام