... امروز: یکشنبه - ۱۸ شهریور - ۱۴۰۳
سیاسی ۰۹ خرداد ۱۴۰۳ - 9:48 ق.ظ زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
کپی شد!
0

۹ خرداد، سالروز درگذشت عبدالعلی قوام، استاد برجسته علوم سیاسی ایران

آثار عبدالعلی قوام به عنوان منابع اصول روابط بین‌الملل و سیاست‌های تطبیقی به زبان فارسی شناخته می‌شود و در دانشگاه های کشور تدریس می شود؛ از او به عنوان یکی از چهره‌های اثرگذار در ارتقاء علوم سیاسی در ایران یاد شده‌است.

سیاست شرق _ نهم خرداد ۱۴٠۲، روز درگذشت عبدالعلی قوام، نویسنده، مترجم و استاد تمام دانشکده علوم اقتصاد و سیاسی دانشگاه شهید بهشتی و رئیس اسبق گروه علوم سیاسی این دانشگاه بود.

آثار عبدالعلی قوام به عنوان منابع اصول روابط بین‌الملل و سیاست‌های تطبیقی به زبان فارسی شناخته می‌شود و در دانشگاه های کشور تدریس می شود؛ از او به عنوان یکی از چهره‌های اثرگذار در ارتقاء علوم سیاسی در ایران یاد شده‌است.

کتاب «اصول سیاست خارجی و سیاست بین‌الملل» نوشته عبدالعلی قوام در سال ۱۳۷۰ در مراسم کتاب سال به عنوان اثر برگزیده معرفی شد.

برخی آثار او عبارتند از: «اهمیت و مسائل حوزه اقیانوس آرام»، «اصول سیاست خارجی و سیاست بین‌الملل»، «توسعه سیاسی و تحول اداری»، «نقد نظریه‌های نوسازی و توسعه سیاسی»، «سیاست‌های مقایسه‌ای»، «چالش‌های توسعه سیاسی»، «جهانی شدن و جهان سوم»، «روابط بین‌الملل: نظریه‌ها و رویکردها» و «از منازعه تا همبستگی: بررسی روابط بین‌المللی خاورمیانه از منظر مکتب انگلیسی»، «دولت‌سازی، ملت‌سازی و نظریه روابط بین‌الملل»، «اتحادیه اروپا: هویت، امنیت و سیاست» و «سیاست‌شناسی: مبانی علم سیاست» ، «روند دولت‌سازی و ملت‌سازی در قفقاز جنوبی» و «نظریه روابط بین‌الملل: پیشینه و چشم‌انداز» و «دیالوگ میان روابط بین‌الملل و حقوق بین‌الملل در آغاز هزاره سوم: یک مطالعه بین رشته‌ای»

قربانی: قوام ما را با جدیدترین موضوعات در نظریه ها و مفاهیم روابط بین الملل آشنا کرد.

ارسلان قربانی رئیس انجمن ایرانی روابط بین‌الملل، از سخنرانان مراسم نکوداشت استاد قوام، در ۳٠ بهمن ۱۳۹۷ بود که در سخنانی، گفت: ۳۵ سال پیش دانشجوی قوام بودم و از نظم او لذت می بردم؛ همین موضوع انگیزه ای شد که در رشته روابط بین الملل ادامه تحصیل دادم.

استاد تمام دانشگاه افزود: در آن فضای کشور که ما فاقد مراجع و منابع رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل بودیم، قوام ما را با جدیدترین موضوعات در نظریه ها و مفاهیم روابط بین الملل آشنا کرد. مباحثی که در کلاس درس با آن نظم خاصش برای ما مطرح می کرد در مقطع دکتری هم به من کمک کرد و هنوز هم این جزوه ها را نگه داشته ام.(بیشتر بخوانید)

زندگینامه:

عبدالعلی قوام در سال ۱۳۲۴ در شهر قزوین زاده شد. او در سال ۱۳۴۳ وارد مقطع کارشناسی علوم سیاسی دانشگاه ملی ایران شد و در سال ۱۳۴۷ از این دانشگاه مدرک گرفت سپس به دانشگاه دانشگاه ایلی‌نوی آمریکا رفت و در سال ۱۳۵۲ با مدرک کارشناسی ارشد «اداره امور دولتی» از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد. او پس از آن به انگلستان رفت و پس از گرفتن دومین مدرک کارشناسی ارشد خود در دانشگاه آبردین در رشته «تئوری اجتماعی و سیاست عمومی» در سال ۱۳۵۴ در همان دانشگاه ادامه تحصیل داد و در سال ۱۳۵۷ با مدرک دکتری علوم سیاسی فارغ‌التحصیل شد

  • قوام پس از فارغ‌التحصیلی به ایران بازگشت به عضویت هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی درآمد و همزمان ریاست مرکز آموزش و پژوهش سازمان‌های محلی و شهرداری‌های کشور را نیز بر عهده گرفت و تا سال ۱۳۵۹ در این سمت باقی ماند. قوام از سال ۱۳۶۶ تا ۱۳۸۲ مدیریت گروه علوم سیاسی و روابط بین‌الملل دانشگاه شهید بهشتی را برعهده داشت.
  • سید عبدالعلی قوام یکی از پرکارترین پژوهشگران علوم سیاسی در سال‌های فعالیت خود بوده‌است. برخی از آثار او به عنوان منابع مقدماتی اصول روابط بین‌الملل و سیاست تطبیقی شناخته می‌شوند.
  • اهمیت و مسائل حوزه اقیانوس آرام، اصول سیاست خارجی و سیاست بین‌الملل، توسعه سیاسی و تحول اداری، نقد نظریه‌های نوسازی و توسعه سیاسی، سیاست‌های مقایسه‌ای، چالش‌های توسعه سیاسی، جهانی شدن و جهان سوم، روابط بین‌الملل: نظریه‌ها و رویکردها، از منازعه تا همبستگی: بررسی روابط بین‌المللی خاورمیانه از منظر مکتب انگلیسی، دولت‌سازی، ملت‌سازی و نظریه روابط بین‌الملل و… از جمله کتاب‌های اوست.

انتهای پیام

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

language »