آن طرف هم متوجه شد موضوعات یک و دو یعنی مسئله یهودیان و اسرائیل و دوم حضور ایران در منطقه را نمیتواند حل بکند. پس موضوع سوم یعنی هسته ای برای آنها فوریت یافت، زیرا گفتند با مشکل یک و دو، اگر ایران هسته ای شود، یهودیان و اسراییل به خطر می افتند.
سیاست شرق _ محمود سریع القلم می گوید که تضاد اصلی آمریکا با ایران، بر سر یهودیان آمریکا و اسرائیل است. حتی من یهودیان آمریکا را به مراتب مهمتر از اسرائیل می دانم.
محمود سریعالقلم، پژوهشگر و تحلیلگر علوم سیاسی و استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی در بخشی از گفتگو در «کافه خبر» خبرگزاری خبرآنلاین با تاکید براینکه مساله اول غرب برنامه هسته ای ایران نیست، گفت: دلیل اینکه قبل از امضای برجام عرض کردم، برجام به جایی نمی رسد، این است که مسئله اول غرب، برنامه هسته ای ایران نیست. این را من از طریق علمی کشف کردم. مستقل از اینکه ما چگونه فکر می کنیم، باید ببینیم طرف مقابل چه موضوعی برایش مهم است؟
سریع القلم: باید کشور را از تحریم ها نجات داد /دولت در سیاست خارجی نقش حداقلی دارد /برجام به جایی نرسید زیرا…
او که دکترای روابط بینالملل از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و فوق دکترای روابط بینالملل را از دانشگاه ایالتی اوهایو اخذ کرد، ادامه داد: الآن دوره «ابوحامد غزالی» نیست که نصیحه الملوک بنویسیم. ما باید Fact ها را کشف کنیم. مسئله نخست عمدتا آمریکا و بعد اروپا در برابر ایران، سیاست ، نگاه و رهیافت ایران نسبت به اسرائیل و یهودیان آمریکاست. موضوع هستهای، انعکاسی از این موضوع است. پاکستان هم یک کشور هسته ای و به گفته برخی دارای ۸۰ تا ۲۰۰ کلاهک هستهای است، اما چرا پاکستان می تواند با دنیا تعامل داشته باشد؟ زیرا این کشور با نظم جهانی در تفاهم است.
سریع القلم تاکید کرد: تضاد اصلی آمریکا با ایران، بر سر یهودیان آمریکا و اسرائیل است. حتی من یهودیان آمریکا را به مراتب مهمتر از اسرائیل می دانم. چون قدرت یهودیان آمریکا، حد فاصل بین اردن و دریای مدیترانه یعنی اسراییل نیست. این قدرت خیلی وسیع تر از آن و شامل قدرت رسانه ای ، بانکی، مالی و اقتصادی است. کما اینکه آنها حل مسائل ایران و آمریکا را، بدون حل موضوع یهودیان، مانع شده اند.
او تصریح کرد: به همین دلیل موضوع هسته ای، موضوع سوم تضاد آمریکا و اروپا با ایران است. آن طرف هم متوجه شد موضوعات یک و دو یعنی مسئله یهودیان و اسرائیل و دوم حضور ایران در منطقه را نمیتواند حل بکند. پس موضوع سوم یعنی هسته ای برای آنها فوریت یافت، زیرا گفتند با مشکل یک و دو، اگر ایران هسته ای شود، یهودیان و اسراییل به خطر می افتند، از این رو در این باره دنبال برجام رفتند.
تحلیلگر سیاسی تاکید کرد: بنابراین، برجام اصل تضاد و اختلاف را حل نمی کرد، به همین دلیل هم به جایی نرسید. به نظر من، صُور مختلف برجام، طرح ها و برنامه های وصله ای و مقطعی است. در بهترین شرایط، جواب میان مدت و دراز مدت به تضادهای بین ایران و غرب نخواهد بود. اینکه چگونه باید حل شود، من به عنوان یک دانشگاهی، وقتی زیربناهای فکری و مسائل آنها را مطالعه، واکاوی و مغز غربی را Deconstruct می کنم تا ببینم مسئله شان چیست، بدون اینکه قضاوتی بکنم و بگویم خوب است یا بد، می بینم مسئله اصلی آنها این موارد است.
سریع القلم ادامه داد: برجام از دید غربی ها خیلی خوب بود. چون می توانستند برنامه هسته ای ایران را از طریق نظارت دیجیتالی سازمان انرژی اتمی بین المللی در وین، کنترل کرده و از دید خودشان خطر ایران را کاهش دهند. ولی اینکه مسئله را با ایران حل کنند، میدانستند نمیتوانند. به همین دلیل، کماکان تحریمهای بانکی، سرمایه گذاری، افراد، و نهادها عموماً سرجای خود باقی مانده است.
وی افزود: شاید بزرگترین خدمتی که یک نماینده مجلس، یک سیاستگذار و یک تصمیم گیرنده در ایران می تواند در شرایط فعلی انجام دهد، این است که کشور را از تحریم ها نجات دهد تا اینکه فضایی برای ارتباطات بین المللی فراهم شود.
انتهای پیام